Fjolårets namnraketer i Sverige: Cleo och Nicolas

Bild: Mostphotos

Nästan fyra gånger så många flickor i Sverige namngavs till Cleo under 2016 jämfört med året innan – och Nicolas ökade med 66 procent. Men överst på namntronen finns Alice och Oscar som tog varsitt skutt från två redan höga placeringar.

Alice nöjde sig inte med att vara på andra plats i fjol, utan hoppade upp till förstaplatsen med hjälp av föräldrarna till 910 barn. Oscar, som kan ha fått draghjälp upp från den tidigare fjärdeplatsen av prinsen med samma namn och som föddes i mars, blev tilltalsnamnet för 879 pojkar.

På andra plats bland flickor finns Lilly som klättrade från sjätte plats, och bland pojkar ligger Lucas kvar på andra plats.

Ett nytt namn på flickornas topp 10-lista är Alicia som stigit från 21 till sjätte plats. Bland pojkarna har Alexander tagit sig från elfte till sjunde plats, och Noah från tolfte till tionde.

Nya namn på flickornas topp 100-lista är Cleo, Adele, Penny, Mila och Hedda. För pojkar klättrade namnen Frans, Nicolas, Thor, Omar, Milian och Mio till topp 100-listan.

Elsa och William var de vanligaste namnen som föräldrar gav till sina barn under 2015. Namnen är bevisligen fortfarande populära – även om Elsa halkade ner till fjärde plats bland flickor, och William till tredje plats bland pojkar. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning