Fjättrad av Guds moder

I fokus. Tonsättaren Peter Hilli presenterar sig med ett Mariabetonat program. Bild: Pekko Vasantola

På söndag ordnas Peter Hillis kompositionskonsert i Berghälls kyrka.

Peter Hilli är känd som kantor i Petrus församling, men hela sitt liv har han också komponerat. Kompositionskonserten ordnas på Maria bebådelsedag och programmet är enligt tonsättaren "Mariabetonat".

Jungfru Maria är närvarande i de fyra Södergran-sångerna från 2012, i Ave Maria från 2008 och i sviten Mariamusik som hörs i uruppförande.

– Ursprungligen tänkte jag skriva ett magnificat, men det finns ganska många magnificat från tidigare, så det fick bli en svit. Jag beställde texten av Lars Huldén som en kommentar eller reflektion över Maria bebådelse och redan efter en vecka fick jag texten, som blev som en blandning av fiktion och de fakta som vi känner genom Lukasevangeliet, säger Hilli om kompositionen som färdigställdes den 1 januari i år.

Maria möter Gabriel

I Mariamusiken tolkar en tenor (Niall Chorell) rollen som ärkeängeln Gabriel medan Maria sjungs av en sopran (Kajsa Dahlbäck), som till slut får briljera på trestrukna C. Hilli kan inte säga varifrån Mariafascinationen härstammar.

– Det är i varje all en tacksam text, magnificatet är en lovsång i sig självt.

Konsertens äldsta verk är ett stycke för flöjt som framförs av Åsa Gustavsson. Hilli skrev stycket i början av 1980-talet när han ännu studerade komposition vid Sibelius-Akademin för Lars Karlsson och Einojuhani Rautavaara.

Var placerar du dig estetiskt?

– Inte vet jag, jag är väl ganska pluralistisk. Det senaste trettio åren har det blivit mest kyrkomusik och jag skriver både tonalt och fritonalt, säger Hilli som ändå avslöjar att han också använt sig av en tolvtonsrad, till exempel i det färska preludiet som han skrev för organisten Markus Malmgren i februari.

Malmgren spelar också orgelstycket Misericordia Domini från 2008.

Också i övrigt blir kompositionskonserten med kammarkörerna Gloria och Novena en tillställning med finlandssvensk prägel. Under konserten hörs dessutom en fantasi för orgel som framförs fyrhändigt av kantorerna i Berghäll, Olli Pyylampi och Tommi Niskala.

Konserten som markerar Peter Hillis 60-årsjubileum ingår i programmet för 20-årsjubilerande Klang i kyrkan-festivalen som kulminerar med uruppförandet av Eero Hämeenniemis specialskrivna Lux et Tenebrae (Ljus och mörker) under jubileumskonserten med Sibelius-Akademins barockorkester, Key Ensemble, Teemu Honkanen, Erica Back och Jaakko Kortekangas i Helsingfors domkyrka på fredag.

Peter Hillis kompositionskonsert ordnas söndagen den 13 mars klockan 16 i Berghälls kyrka.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning