Fjärde raka guldet för Dicken – "Alltid en lika bra känsla"

Här börjar guldjublet! Bild: FSC Media

Dicken stod för en fin vändning i finalserien mot HIFK och får efter fem tuffa matcher åter kalla sig finska mästare. Matchhjälten Betina Lillqvist fick därmed en gyllene avslutning på karriären.– Jag ville sluta på topp, säger hon.

HIFK-Dicken 19–24 (8–9)

Dicken finsk mästare med 3–2 i matcher.

Den femte och avgörande finalmatchen mellan Dicken och HIFK blev en klassiker. Grym stämning, ännu grymmare kamp på planen och till slut ett jubel som bara en FM-titel kan orsaka. Medan de sista sekunderna tickade på resultattavlan reste sig hälften av åskådarna och applåderade i takt tills de överröstades av Dickens guldvrål.

Guldmedaljer, champagneregn, foton och mera kramar. Guldfesten var i gång.

– Det känns helt otroligt bra, om man inte får använda fula ord. Helt jättebra, helt fantastiskt, låter Betina Lillqvists svar på den klassiska "hur känns det nu"-frågan.

Lillqvist steg fram i slutminuterna, satte tre fullträffar för sitt lag, och såg till att HIFK inte kom ikapp. Men hon delar med sig av hjältestatusen.

– Jag vet inte, kanske matchen redan då var avgjord? Men det började lossna där, säger Lillqvist glatt.

Efter målsnåla 8–9 i paus drog Dicken upp en ledning på fem bollar. HIFK-spelarnas rörelser såg allt långsammare ut och rödtröjorna gjorde misstag efter misstag. Den tuffa matchtakten kändes i benen och HIFK:s öde blev att tappa en 2–1-ledning i matcher och laget fick nöja sig med ett fjärde FM-silver i följd.

En gyllene avslutning

Siffrorna 19–24 står fortfarande på tavlan och Lillqvist tar sig en välförtjänad klunk av champagneflaskan som mästarna delar på. Hon har upplevt alla fem finalserier mellan Helsingforslagen sedan 2014. Men den här smakar bäst.

– Det är alltid en lika bra känsla. Jag rangordnar den här segern högt för jag kommer själv att sluta efter säsongen. Jag ville sluta på topp, berättar Lillqvist som inte blir den enda profilspelaren som lägger av – också stjärnmålvakten Sonja Koskinen fick en gyllene avslutning på karriären.

Och nu ska det firas. Men bara lite – söndagar hör inte till de allra bästa festdagarna.

– Skärtorsdagen kommer snart så på onsdag kör vi sen igen, säger Lillqvist.

Bland de firande spelarna skymtar också chefstränaren Thomas Hivert, som får klappar i ryggen, handskakningar och lyckönskningar från varje håll. Fransmannen vann sin tredje FM-titel med Dicken på lika många försök.

– Det var en jättetuff serie. När säsongen började visste vi att det skulle bli en hård kamp. Tack åt HIFK för att de var en så värdig motståndare, säger Hivert.

– Vi låg efter och kom igen. Vi hade lite mera bredd, vi kunde rotera vårt manskap. Matchen var inte så vacker, men då man spelar final så behöver det inte vara vackert. Resultatet räknas.

Hivert delar ut beröm hit och dit och slänger en kort blick också framåt. Dickens lag kommer att föryngras, vilket blir en utmaning.

– Jag är glad över hur moget det här laget uppträdde. Vi har ett intressant lag nästa år. Nästa säsong blir tuff men just nu vill jag bara njuta av det här och fira mästerskapet, avslutar Hivert som tackar för sig innan han tar ytterligare en omgång med handskakningar, kramar och lyckönskningar.

HIFK-spelarna besvikna för fjärde våren i rad. Bild: FSC Media

Carolina Böckelman och Anna Lindahl lyfter bucklan. Bild: FSC Media

2010: HIFK SIF GrIFK

2011: Sparta IF HIFK SIF

2012: HIFK GrIFK Sparta IF

2013: HIFK GrIFK BK-46

2014: HIFK Dicken SIF

2015: Dicken HIFK SIF

2016: Dicken HIFK Sparta IF

2017: Dicken HIFK SIF

2018: Dicken HIFK BK-46

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning