Fisksjukdom breder ut sig på Åland – nu slaktas alla regnbågslaxar vid ytterligare en odlingsplats

De som fiskar i området kring Föglö uppmanas att torka eller desinficera sina fiskeredskap omsorgsfullt innan redskapen används på andra håll. Bild: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT/SPT

Fisksjukdomen IHN kom till Åland efter att regnbågslax importerades från Danmark i våras. Nu har sjukdomen konstaterats vid ytterligare en åländsk odlingsplats.

Enligt Livsmedelsverket är det nu den femte odlingsplatsen för regnbågslax på Åland där fisksjukdomen IHN bekräftats.

Den aktuella odlingsplatsen ligger i närheten av den redan tidigare upprättade restriktionszonen. På grund av det nyligen bekräftade fallet kommer Livsmedelsverket att utvidga den rådande restriktionszonen.

Sjukdomen IHN orsakar vävnadsdöd i fiskens blodbildande organ. Den är allvarlig för fiskar men smittar inte till människan. Enligt lag ska sjukdomen ändå bekämpas, och därmed kommer regnbågslaxarna vid den besmittade odlingen att slaktas. Fiskarna kan användas normalt för livsmedelsbruk.

Fisksjukdomen IHN orsakas av ett virus. Viruset spred sig till Åland i våras då regnbågslax importerades från en dansk fiskodling.

På grund av sjukdomsförekomsten på Åland kommer även vild fisk att fångas och undersökas. Enligt Livsmedelsverket kan sjukdomen smitta även till andra fiskar.

Även om fisken som smittats kan ätas som vanligt uppmanas fiskare i områden kring Föglö att torka eller desinficera sina fiskeredskap omsorgsfullt innan redskapen används på andra håll. På så vis undviker man att smittan sprider sig ytterligare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning