Fiskerekord i Sverige när monsterfisken nappade

Håkäringen som fångades av fritidsfiskaren Mattias Jonsson var 335 cm lång och 150 cm i omkrets. Bild: MAGNUS DURELL/TT

En närmare 300 kilogram tung fisk slår fiskerekord i Sverige.

Fritidsfiskare Mattias Jonsson drog upp en 335 centimeter lång håkäring. Det kan vara den största spöfångade fisken i Sverige någonsin.

Jonsson och hans vänner var ute på fiske i Skagerak, mellan Sverige och Norge. Klockan ett på natten mot lördag knarrade det plötsligt till i Jonsson spö.

– Jag gör ett mothugg. Det var blytungt. Då fattade jag det är större än vad någonsin fått tidigare, berättar han för TT.

Efter en timmes kamp kom fångsten den upp till ytan.

– Jag möttes av ett monster, säger Jonsson.

Håkäringen hade en omkrets på 150 centimeter och vikten beräknas till 260 till 285 kilo. Nu ska fångsten rapporteras till föreningen Sportfiskarna som ska granska och godkänna händelsen för att rekordet ska räknas.

Det tidigare rekordet för en håkäring är 282 centimeter lång, skriver Bohusläningen.

Sedan håkäringen dokumenterats och mätts släpptes den tillbaka i havet.

– Även om det var jag som drog hela tiden så är det ett lagarbete. Jag hade aldrig klarat det utan mina två kompisar, Magnus Durell och Rickard Larsson, på båten, säger Jonsson som kommer från Kungsbacka.

Håkäring är en storväxt haj. Näst efter brugden är håkäringen Sveriges största fisk.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning