Fisk på kryddig bädd

En kryddig grönsaksbulgur sätter fart på den panerade fisken. Bild: TT

Fisk med stark kryddning är inte så vanligt. Här ändrar vi på det och bjuder på panerad fisk på en bädd av chilikryddad grönsaksbulgur och rikligt med citron.

Panerad fisk på bulgurbädd

För 4 personer, 30 minuter

600 g kapkummel (eller torsk)

3 msk vetemjöl

1 ägg

1 1/2 dl veteströbröd

salt och peppar

smör och rapsolja

3 dl bulgur

6 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 grön chili

1 liten röd paprika

1 gul lök

1 msk olivolja

Att äta till:

blandad sallad

2 citroner

Gör så här:

1. Koka upp vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong. Lägg i bulguren och sjud sakta under lock i 10 minuter. Dra bort från värmen och låt dra i ytterligare 5 minuter.

2. Skär chili, paprika och lök i mycket små bitar. Värm med olivolja i stekpannan. Blanda ned grönsaker och bulgur. Smaka av med salt.

3. Dela fisken i portionsbitar. Salta, peppra och vänd bitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek i lika delar smör och rapsolja 2-3 minuter per sida. Servera med grönsaksbulgur tillsammans med blandade blad och rikligt med citron.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning