Fis-chefen gillar inte att oskyldiga straffas

Gian Franco Kasper. Bild: Fabrice Coffrini

Straff utifrån nationalitet är fel, anser Internationella skidförbundet Fis ordförande Gian Franco Kasper, vars uttalande där han jämförde de ryska dopningsavstängningarna med förintelsen väckte känslor.

Straff utifrån nationalitet är fel, anser Internationella skidförbundet Fis ordförande Gian Franco Kasper. Han motsätter sig att de ryska idrottarna stängs ute från vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Han tycker att kollektiva straff för alla idrottare från ett land är orättvisa, även om det visat sig att det i Ryssland funnits ett dopningssystem som styrts från ovan.

Världsantidopningskomittén Wada anser att sanktionerna mot Ryssland fortfarande är aktuella eftersom landet inte följt Wadas regler.

Kasper uttalade sig på ett kontroversiellt sätt om det kollektiva straffet under Internationella olympiska kommittén IOK:s styrelsemöte i Pyeongchang på torsdagen.

Jämförde rysk dopningsavstängning med förintelsen

– Jag motsätter mig att oskyldiga straffas. Herr Hitler gjorde på detta viset. Judarna dödades oavsett om de gjort eller inte gjort något.

Kasper tyckte först att jämförelsen var helt lämplig men bad senare om ursäkt i ett pressmeddelande. Då hade hans uttalanden redan hunnit orsaka rabalder.

– Det var en opassande och okänslig kommentar. Jag ber reservationslöst om ursäkt för den anstöt jag väckt. Jag är verkligen ledsen.

Wadas ordförande Craig Reedie påpekade tidigare denna vecka att Ryssland inte uppfyllt de villkor som satts för att landets antidopningsbyrå Rusada ska kunna frias från avstängningen. Enligt de senaste uppgifterna är till exempel avstängda tränare fortfarande verksamma.

I OS i Rio i augusti stängde IOK inte av alla ryska idrottare utan sköt över ansvaret till grenförbunden. Kasper tycker det var rätt beslut.

– Vår uppgift är att försvara rena idrottare, sade Kasper.

Schweizaren Kasper, 73, har varit IOK-medlem sedan 2000.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning