Firarna återvänder från sina stugor - ingen rusning på vägarna väntas

Midsommarfirarna återvänder från sommarstugorna under söndagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Den livliga trafiken har ännu inte börjat, varken i Helsingforsregionen eller längs med västkusten. Jourhavande på Trafikverket säger att det fina vädret antagligen försenar rusningstrafiken.

Trafiken längs västkusten, både kring Vasa och Åbo, är hittills lugn. Det är inte någon rusning längs de större vägarna och bilarna följer hastighetsbegränsningarna.

– Så länge det inte händer någon olycka tror jag faktiskt inte att det kommer vara någon rusningstrafik, säger Jyrki Suomalainen, jourhavande på Trafikverket.

Suomalainen tror att trafiken kommer fungera ungefär som en vanlig sommarsöndag.

– Den livligaste trafiken väntas vid ungefär tre- fyratiden. Men eftersom vädret är bra kan det hända att folk stannar på stugorna lite längre.

Huvudstadsregionen lite livligare

I Helsingforsregionen har den livligaste trafiken inte heller tagit vid, men midsommartrafiken brukar enligt regel vara livligare där än längs västkusten.

– Bilarna rör sig mot Helsingfors i jämn takt utan några förseningar, säger Suomalainen.

När lönar det sig att lämna stugan?

Trafikverket meddelar att trafikmängden ökar med 40 till 50 procent under midsommarhelgen. Hastigheterna kan sjunka mellan 20 till 50 kilometer i timmen.

För att undvika all slags rusningstrafik bör man ta sig tillbaka från midsommarfirandet utanför rusningstiderna. Små trafikstörningar kan leda till stora förseningar.

– Själv skulle jag njuta av det fina vädret så länge som möjligt och ta mig tillbaka hemåt vid åtta- niotiden, säger Suomalainen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning