Firande fransmän gick bärsärk

VM-firandet urartade på många håll i Frankrike. Bild: Ludovic Marin / AFP / Lehtikuva

Överlyckliga fransmän firade "les Bleus" VM-guld under söndagsnatten. Strax efter slutsignal fylldes gatorna av tusentals fotbollsentusiaster, men firandet urartade på många håll.

På Paris paradgata Champs Élysées krossade ett trettiotal personer rutor och stal flaskor med vin och champagne. Kravallpolisen svarade bland annat med att avfyra tårgas.

I Lyon i sydöstra Frankrike hade det urartat tidigare under kvällen, skriver Le Monde. Kring Place Bellecour, dit cirka 20 000 människor hade kommit för att se finalen på en storbildsskärm, uppstod bråk. Minst åtta personer greps i Lyon under kvällen och natten.

Fransmännen firade VM-guldet genom hela natten. Bild: Lucas Barioulet / AFP / Lehtikuva

Även i Marseille i söder var det stökigt.

– Två poliser har skadats och tio personer har gripits, säger en talesperson för polisen.

Men strax före klockan 23 hade det lugnat ned sig i Frankrikes näst största stad.

Både i Strasbourg, i östra Frankrike, och i Rouen i nordväst, rapporteras det om sammandrabbningar mellan polis och firande ungdomar. Sju personer greps i Rouen, enligt lokala myndigheter.

Firande övergick även i sorg på flera ställen och minst två dödsolyckor och flera skadade personer har rapporterats i samband med guldyran.

– Vi uppmanar alla att ta fullt ansvar för sin egen och andras säkerhet så att vi får ett vackert firande, ända till slutet, sade en talesperson för regeringen.

Cirka 4 000 poliser har varit utplacerade i Paris under VM. Frankrike har en fortsatt hög säkerhetsnivå efter terrorattackerna 2015, vilket ledde till att regeringen beviljade polisen utökade befogenheter efter att nya antiterrorlagar antogs förra året.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning