Fira jul med Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell med familj – fem minuter auktioneras ut som välgörenhet

Någon får fira jul med Anders Tegnell och hans familj i år – digitalt. Bild: Amir Nabizadeh/TT

I Sverige finns nu möjligheten att fira jul med statsepidemiologen Anders Tegnell. Hans döttrar auktionerar ut fem minuter av familjens jul i välgörenhetsprogrammet Musikhjälpen till förmån för människors rätt till sjukvård.

Anders Tegnells döttrar brukar varje år titta på Musikhjälpen, ett årligt program som har som syfte att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof och samla in pengar. Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen är arrangörer.

I år är temat "alla har rätt till sjukvård" och då ville familjen Tegnells Annemiek, 25 år, Emeli, 33 år, och Saskia, 30 år bidra. De låter programmet auktionera ut fem minuter av familjens jul.

– Årets tema ligger oss varmt om hjärtat, i och med att nästan hela familjen jobbar inom vården. Det är kul att ta den här chansen för att få in så mycket pengar som möjligt, säger Annemiek Tegnell, som arbetar som sjuksköterska på en infektionsavdelning i Malmö.

Emeli är läkare på Sahlgrenska i Göteborgs, och deras mamma är arbetsterapeut, även om hon inte längre arbetar kliniskt. Bara Saskia arbetar inte inom sjukvården.

"Lite heligt"

Vinnaren av auktionen får vara med på Zoom under högtiden. Ingen i familjen Tegnell störs av den extra uppmärksamheten. Att hennes pappa har blivit så omtalad tycker Annemiek "mest är roligt".

– Vem kunde tro att en statsepidemiolog kunde bli så uppmärksammad? Men det är kul att vi kan göra något med det nu som är viktigt, säger hon.

De tre systrarna ska fira tillsammans med sina föräldrar. Mycket julpynt och en egenhuggen gran tillhör ingredienserna i deras jul. Tidpunkten för de fem minuterna tänker Annemiek att de får komma överens om med pristagaren.

– Det vore kanske roligast när vi delar ut julklapparna. Det är lite heligt för oss men nu har vi ju gått med på det här. Och det är fem minuter, så det kan vi avvara, säger hon.

Ser fram emot

Anders Tegnell är invigd i sina döttrars planer, och inte för trött på offentligheten för att delta.

– Vi har så klart fått hans godkännande. Och jag tror att han också ser fram emot det, säger Annemiek Tegnell.

Trots att han har pratat med svenska folket i stort sett varje dag?

– Ja, och nu får de en dag till.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning