Finurliga mockumentärer om året som gått

ROLIGA. Samuel Karlssons och Tom Rejströms fiktiva kortdokumentärer bjuder på många träffsäkra iakttagelser av samhällsklimatet.Bild: Niko Ingman

Karoshi, bagel head och MV-lehti är fenomen som skådespelarna Samuel Karlsson och Tom Rejström behandlar i sina fiktiva dokumentärer.

Radioteatern: Mockumentärmaraton finns på Yle Arenan.

Det slog gnistor om de unga skådespelarna Samuel Karlsson och Tom Rejström när de 2015 förenade sina krafter i humorshowen Simply the Best på Hangö Teaterträff, som på ett lyckat sätt drev med både dem själva och diverse manlighetsnormer som präglar vårt samhälle.

Radioteatern har uppenbarligen identifierat duons talang och förstått att utnyttja den. I somras sändes en rad så kallade mockumentärer, fiktiva dokumentärer, som Karlsson och Rejström snickrat ihop.

De korta inslagen berör allt från identitetspolitik till nedskärningspolitik och härmar genrer som reportage, sommarprat och reality. Nu har man samlat en handfull inslag i ett timme långt program där Samuel Karlsson och Tom Rejström också diskuterar bakgrunden till dem tillsammans med Radioteaterns konstnärliga ledare Jessica Edén.

Mockumentären är en tacksam genre som framför allt används inom tv och film med The Office och Blair Witch Project som kända exempel. När det gäller teater är Sveriges Radios hörspelsserie De dödas röster ett praktexempel där författaren Sara Bergmark Elfgren inspirerats av kriminalpodcasten Serial och skapat en fiktiv variant av den. Gianina Cărbunarius pjäs Tigern, som gästspelade på Esbo stadsteater för ett år sedan, är i sin tur utåt sett en dokumentär om en tiger som rymmer från ett zoo, men i grunden en gestaltning av europeisk rasism.

Samuel Karlsson och Tom Rejström utnyttjar mockumentären för ett slags lättsam satir som också rymmer flera mitt-i-prick-iakttagelser av det rådande samhällsklimatet. Genom "falska väderleksrapporter" gör de narr av den rasistiska tidskriften MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och vår faktaresistenta tid, medan inslaget om "karoshiterapeuten" Erik Johanssons stressiga metoder som får klienterna att glömma alla sina verkliga problem, är en härlig parodi av mindfullness-vurmen. Programmet avslutas med ett inslag som demonstrerar hur regeringen Sipiläs nedskärningspolitik ter sig när den tillämpas på en familjs ekonomi (bland annat blir farfar Herberts höftoperation alldeles för dyr och får nedprioriteras eftersom skuldbördan riskerar öka exponentiellt).

Inslagen är både roande och finurliga och den charmigt töntiga humorn är smittsam. Och så här på slutsträckan av 2016 kan man säga att de absurda förvecklingarna i Karlssons och Rejströms sketcher är en riktigt kompetent summering av året som gått.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00