Finstämd nomadatmosfär med marockanska Oum

Hemvant. Marockanska singer-songwritern Oum sjunger på maghrebarabisk darija-dialekt. Bild: Lamia Lahbabi

Konserten var ett praktexempel på hur allt lyfter högst då endast det väsentliga dukas fram, skriver Ole Nerdrum.

Världsmusik

Oum

Etnosoi-festivalen. Savoyteatern 9.11.

Marockanska sångerskan Oum (El Ghait Benessahraoui) med band bjöd på torsdagen på sirliga arabiska och afrikanska melodier.

Den jordnära musiken fängslade med en mystik som har sitt ursprung i marockansk gnawamusik. Låtarna svängde i medeltempo och utstrålade avspändhet. I konserten ingick också en gnutta romantisk sötma.

Oum sjunger på darija som är en maghrebarabisk dialekt som talas i Marocko. I en del av sångerna hördes influenser från jazz och soul som var skickligt inbäddade i setet som bestod av låtar från senaste skivan Zarabi. Sångerskan har tillägnat den mattvävarna i provinsen Zagora i sydöstra Marocko.

Det hördes tydligt att Oum och bandet har spelat Zarabi-sångerna flera gånger, för så pass smidigt löpte det hela. De flesta låtarna, som är skrivna i popsångsstil, avrundades med energiska spurtar.

Konserten präglades av en äkta glädje i att få dela med sig av nomadmusiken, och känslan av att traska i öknen eller i varje fall långt ifrån det urbana, var påtaglig.

Oums klara höga röst träffade tonerna med beundransvärd precision och emellanåt gav hon ifrån sig gälla ritualskrik. Det ritualistiska förstärktes ytterligare av metallkastanjetternas skrammel och slagverkarens mångsidiga spelande.

Oud-lutans trollbindande mikrointervallglissandon och maniska upprepningar av teman tillsammans med mustiga trumpetstötar och jazzigt pulserande baslinjer utgjorde ett tydligt tecken på gruppens breda kunnande. Dessutom ficka alla i bandet spela solon av hjärtans lust.

Att också den kubanska musiken en gång landstigit i Nordafrika underströks av trovatraditionens klassiker Veinte Añjos som nu lät till en del bekant, men ännu mer ny, i sin nordafrikanska tappning.

I övrigt var konserten ett praktexempel på hur allt lyfter högst då endast det väsentliga dukas fram. Det var också befriande att få uppleva en artist som avstår från publikfrieri och bara fokuserar på sitt uppträdande och som ger saklig information om sin musik. I det här fallet på flytande engelska.

Ole Nerdrum

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning