Finsktillverkade satelliten Aalto-1 skickade sina första bilder från rymden

Smakstart. Satelliten som byggts vid Aalto-universitetet har hittills fungerat utmärkt. På bilden syns delar av de Danmarks och Norges kust.Bild: Lehtikuva/Aalto-universitetet

På bilden syns den danska kusten och en bit av den norska kusten. Bilden är tagen från en omloppsbana som passerar Norge på en höjd på cirka 500 kilometer.

Det var en stödkamera till en kamera utvecklad av Teknologiska forskningscentralen VTT som tog bilden.

Satelliten, som har både utformats och byggts av studenter vid Aalto-universitetet, sköts upp i rymden från Indien på midsommaraftonen.

Professor Jaan Praks som leder satellitprojektet uppger att data och bilder ska samlas in från rymden under flera månaders eller till och med ett års tid.

Innan Aalto-1 sköts satelliten Aalto-2 upp i rymden. Flera finska satelliter ska åka i väg till rymden i år. Ett antal uppstartsföretag skickar i väg mindre satelliter och dessutom ska ännu en tredje Aalto-satellit skjutas upp.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00