Finskt vatten välkänt i Vietnam

DIPLOMAT. Efter tre år i Hanoi bor Annina Barbosa numera med familjen i New York. Men Vietnam har alltid en plats i hennes hjärta.Bild: Privat

VEM: Närpesbördiga Annina Barbosa, 40, diplomat. VAR: Jobbade tre år i Vietnam. Bor nu i New York.

År 2011 började Annina Barbosa jobba som diplomat vid Utrikesministeriet. Hennes första uppdrag förde henne genast till ett rätt exotiskt land.

– Det är halvt om halvt slumpen som avgör var man hamnar, och då blev det Hanoi för min del.

Sedan ett år tillbaka bor hon med sin familj i New York. Där representerar hon Finland på FN-möten.

Barbosa flyttade till New York efter tre år i Vietnam, ett land som är rätt annorlunda än Finland och Närpes, därifrån hon ursprungligen kommer.

Men trots olikheterna har Vietnam alltid kallat på Barbosa.

– De första utlänningar jag lärde känna var vietnamesiska flyktingar som kom till Närpes. Senare på 2000-talet blev jag erbjuden ett jobb – i Vietnam. Men det tackade jag nej till. Och när Utrikesministeriet skulle skicka mig på mitt första jobb så var det till Vietnam. På något sätt känns det som om Vietnam har varit skrivet i mina stjärnor. Dit skulle jag, på ett eller annat sätt, säger Barbosa med ett skratt.

I Vietnam har Finland ett mycket bra rykte. Finland var ett av de första länderna som hjälpte Vietnam genom biståndsverksamhet.

Det var Finland som byggde vattenverket i Hanoi. Hanoiborna fick alltså på ett konkret sätt rent vatten tack vare Finland.

– Det är nästan förvånande hur bra särskilt äldre människor och folk i norra Vietnam känner till Finland. När människor hör Finland kopplar de genast ihop landet med vatten. Det finns till och med en gata i Hanoi som heter Duong Nuoc Phan Lan, det vill säga Finskt vatten, säger Barbosa.

Många vietnameser vet också om att Finland är ett land som satsar på utbildning, och flera tar sig hit för att studera. I övrigt kopplas Finland ganska ofta ihop med resten av Norden, en plats där det är rent och naturen är fin.

– På ett politiskt plan förstår vietnameser finländarna väl. Vi är ett litet land, ganska exakt lika stort som Vietnam till ytan, i skuggan av vårt stora grannland Ryssland. Vietnam är i samma sits med sitt grannland Kina.

Men några andra likheter har Barbosa svårt att hitta.

– Vietnameserna är hierarkiska, hövliga och familjecentrerade på ett sätt som man inte ser i Finland. Redan när man talar med människor ska man veta om de är yngre eller äldre än man själv, för då använder man olika pronomen.

Sommar i Finland

Trots att Barbosa bor utomlands har hon en bra kontakt med Finland. Som diplomat är hon en representant för landet.

– Där jag sitter på FN-möten bakom Finland-skylten så är jag Finland. Var jag än bor i världen representerar jag oss. Och alltid då jag bara kan det lyfter jag fram finlandssvenskheten.

Annina Barbosa reser med sin familj runt världen. Men de har alltid en konkret plats här i Finland: Närpes. För några år sedan skaffade familjen ett hus där.

– Hit kan vi komma varje sommar, oberoende av var i världen vi bor. Det här är vår bas och det har blivit våra barns barndomssomrar på ett väldigt konkret sätt.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33