Finskt rekord av Lehikoinen – "Sinnesstämningen var rätt"

Viivi Lehikoinen slog Eveliina Mättänen i spurten. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Den 20-åriga häcklöparen Viivi Lehikoinen klämde till genom att sätta nytt nationsrekord på 300 meter häck.

Finska rekordet på 300 meter häck för damer förbättrades i FM för andra året i rad. HIFK:s Viivi Lehikoinen raderade Kristiina Halonens nationsrekord från i fjol med två hundradelar då hon överskred mållinjen på tiden 40,97. 20-åringen förbättrade samtidigt sitt fyra år gamla personbästa på sträckan.

– Jag visste att formen är bra och därför vågade jag inleda i tufft tempo. Det kändes rätt i kroppen. Jag förväntade mig att göra det här även om jag haft lite svårt med formen och träningen, säger Lehikoinen vars guld var hennes första på seniornivå i inomhus-FM.

Lehikoinens inomhussäsong har inte varit den allra lättaste men förra veckans landskamp i Helsingfors väckte ett hopp om bättre tider. Lehikoinen förbättrade då sitt personbästa på 400 meter efter ett par jämntjocka lopp på banvarvet.

– Landskampen gav mig förtroende. Jag går i rätt riktning, men löpandet på 400 meter är ännu inte på den nivå som jag vill. En 400 meters häcklöpare måste kunna löpa också 400 meter snabbt, säger Lehikoinen.

I vinter har HIFK-damen löpt såväl 60, 200, 400 som 800 meter. Häckloppet var vinterns första.

– Vi har fokuserat bara sträckorna utan hinder. Men de häckträningar jag gjort har gått jättebra. Femton stegs rytmen känns etablerad och jag vågar lita på den.

– 800-metersloppet löpte jag med tanken på uthålligheten som varit mitt problem. Jag orkar löpa 350 meter häck men kroknar sedan mot slutet. Jag ville pröva på 800 meter och se hur det flyter och det flöt bra. Man märker att uthålligheten har blivit bättre. På våren gäller det att knoga på snabbheten säger Lehikoinen som nästa helg deltar i junior-FM.

Lehikoinens rekord på 400 meter häck är 56,49 från sommaren 2017 då hon vann brons i U20-EM bara 17 år gammal. Sedan superloppet i Grosseto har hon inte kommit under 57-sekundersgränsen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning