Finskt missnöje med EU om ursprungsmärkning av mat – går sin egen väg

År 2017 utfärdade Finland en nationell förordning som kräver att man anger ursprungslandet för kött som används som ingrediens i färdigförpackade livsmedel som produceras i Finland, såsom till exempel korv och patéer. Bild: Zichrini/Pixabay

EU:s förordning om att ange ursprungsland för den primära ingrediensen i ett livsmedel motsvarar inte Finlands krav. Därför fortsätter Finland med sina egna förordningar.

De nationella förordningarna om ursprungsmärkning av livsmedel förlängs fram till utgången av 2021.

–  Det finns gemensamma bestämmelser om livsmedelsmärkning inom EU för till exempel kött och fisk som vi tillämpar också i Finland. Men medlemsländerna har väldigt svårt att komma överens om hur bestämmelserna för resterande livsmedel ska se ut, förklarar Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör vid Jord- och skogsbruksministeriet.

Enligt Hielm har EU inte lyckats utveckla den planerade förordningen i den mån man i Finland hade önskat.

Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör vid Jord- och skogsbruksministeriet, tror inte att EU lyckas enas kring bestämmelserna om ursprungsmärkning tills den nationella förordningen löper ut igen om två år. Arkivbild. Bild: Sören Jonsson/SPT

Egna förordning sedan 2017

År 2017 utfärdade ministeriet en nationell förordning som kräver att man anger ursprungslandet för kött som används som ingrediens i färdigförpackade livsmedel som produceras i Finland, såsom till exempel korv och patéer. Samma bestämmelse gäller även mjölk som används som ingrediens i mjölk- och mejeriprodukter.

–  Finland och Frankrike fick lov av EU att utfärda egna lagar som en typ av pilotprojekt. Nu har man fortfarande inte kommit överens om några gemensamma riktlinjer för EU och därför ansökte vi om att få förlänga våra egna lagar, säger Hielm.

Hielm tror inte att EU har enats om bestämmelserna om ursprungsmärkning när den nationella förordningen löper ut om två år.

–  Om jag ska slå vad om saken tror jag inte det. Det är många av medlemsländerna – till exempel Danmark, Tyskland och Polen – som har stor köttproduktion och som helst inte vill att ursprungslandet ska synas för konsumenterna.

Hielm säger att konsumenterna gynnas av att livsmedelskedjan förblir transparent. Konsumentundersökningar visar också att de obligatoriska ursprungsmärkningarna är motiverade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning