Finskt forskarteam tittar på hur corona sprids då du hostar

En kvinna i ansiktsmask fotograferad i London i helgen. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Strömningsfysiker, virologer och experter på medicinsk teknik och infektionssjukdomar deltar i ett nytt projekt.

Ett nystartat finskt forskningsprojekt ska klarlägga hur det nya coronaviruset smittar via luften. Forskarna ska bland annat använda sig av tredimensionella simuleringar som illustrerar hur droppsmitta sprider sig från människans luftvägar när en smittad person hostar, nyser eller pratar. De första resultaten väntas de närmaste veckorna, uppger Aalto-universitetet.

Projektet har initierats av överläkaren Janne Kuusela vid sjukvårdsdistriktet i Södra Savolax och involverar tiotals forskare från Meteorologiska institutet, Teknologiska forskningscentralen VTT, Helsingfors universitet och Aalto-universitetet.

Forskningsprojektet ska bland annat utreda hur länge coronaviruset klarar sig i luften. Forskarna använder sig av superdatorer som ägs av Centret för it-expertis (CSC).

– I vanliga fall kan forskare tvingas vänta i flera dagar på att starta simuleringstest med CSC:s datorer. Nu har vi inte tid för sådant och kan därför påbörja jobbet med en gång, säger biträdande professor Ville Vuorinen på Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

Den första situation som ska simuleras är en person som hostar inomhus.

– Vi ska ta reda på hur virushalten späds ut i luften i olika typer av luftströmmar som kan uppstå till exempel i mataffären, säger Vuorinen.

Forskarna betonar vikten av att kunna visualisera spridningen av de osynliga viruspartiklarna för att öka förståelsen för hur smittsamma sjukdomar sprider sig.

– Jag uppmuntrar också andra forskare att satsa på forskning av coronaviruset. Nu är det dags att kavla upp ärmarna, säger Vuorinen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning