Finskt företag finansierar utnyttjandet av toalettavfall i Nairobi

Ett nytt sätt att utnyttja människoavföring har förbättrat miljön i Kenyas huvudstad, rapporterar statsrådet i ett pressmeddelande. Det finländska företaget Finnfund har varit med och finansierat saneringsarbetet.

Toalettavfallet används både som gödsel och till att göra djurfoder av. Förutom att förbättra miljön bidrar återvinningen till främjandet av cirkulär ekonomi. En stor del av arbetet består av att samla ihop avfall och föra det vidare till fabriker som gör foder av det.

– Förut var det avfall överallt. Diken var stockade och det luktade ofta illa här. Mycket har förändrats på kort tid, säger Esther Wanjiku, som bor i slumområdet Mukuru i Nairobi, i pressmeddelandet.

Tre studerande från Massachusetts tekniska universitet ligger bakom projektet.

– Vi utnyttjar larver från en viss typ av fluga i återvinningsprocessen. De äter i princip all typ av organiskt avfall. När de blir feta kokar och torkar vi dem till foder, säger David Auerbach, en av initiativtagarna.

Sanering av slumområden är viktig för att hålla vattnet och jordmånen ren för människorna som lever där.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39