Fartygets finlandssvenska redare: "Hon har gått stävrätt upp på land"

Ett större lastfartyg registrerat i Mariehamn gick på grund på Fårö på lördagsmorgonen. Bild: Karl Melander/TT

Ett större lastfartyg sitter fast vid Fårö i sydöstra Sverige. Fartyget tycks ha kört rakt mot ön och upp på en strand. Ingen har kommit till skada och det tycks inte ha gått hål på skrovet.

Vid klockan fyra på lördagsmorgonen gick ett rikssvenskt larm ut till det finskflaggade fartyget M/S Ramona då det hade satt kurs rakt mot Fårös västra kust. Fårö ligger vid Gotland i sydöstra Sverige.

– Sedan visar det sig att det går på grund med åtta knops hastighet, säger Sara Jönsson vid svenska Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Ramona är ett av finländska rederiet Ronja Marins två fartyg. Ramona är registrerad i Mariehamn och byggd 1985 i Tyskland.

Spikrakt mot land

Det 75 meter långa fartyget är lastat med timmerstockar och hade lämnat Klintehamn på Gotlands västkust för att ta den norra vägen runt ön och sedan fortsätta mot Lettlands huvudstad Riga.

När det närmade sig Fårö, som ligger norr om Gotlands norra spets, svängde det dock inte för att ta vägen runt ön utan fortsatte rakt mot den. Trafiktjänster visar hur fartyget gick i spikrak kurs mot land och bromsade in ganska sent.

Bild: Karl Melander/TT

På lördagskvällen svarar den finlandssvenska redaren Anders Isaksson i telefon. Han är inte på fartyget själv.

– Men vi har Transportstyrelsens representant ombord och kustbevakningens dykare har varit nere för att titta preliminärt. Det har inte kommit in vatten och inte läckt ut olja så det är ingen miljöskada, säger han till HBL.

Grundstötningen skedde ganska långt söderut på Fårökusten, söder om Lauterviken utanför ett naturreservat. Bilder som Hela Gotland har publicerat visar hur fartyget ser ut att ha kört rakt upp på den steniga stranden och blottar främre delen av bottenskrovet.

– Hon har gått stävrätt upp på land. I sådana här lägen måste man först stabilisera situationen, sedan se vad som behöver göras, säger Isaksson.

Ett nytt dykarteam ska undersöka fartyget senare, eventuellt redan under söndagen. När fartyget kan komma loss är tillsvidare oklart.

– Om det går att dra henne rakt akteröver så tror jag det går relativt snabbt, det kräver närmast en tillräckligt stor bogserbåt, säger Isaksson.

Hur detta kunde ske är ännu oklart. Fartygets kapten var inte berusad, men det finns en misstanke om grov vårdslöshet i sjötrafik.

Oskadda ombord

Totalt fem personer befann sig ombord på fartyget. Det tycks inte ha gått hål på skrovet.

– Det är lugnt ombord och ingen fara för personerna där, säger Sara Jönsson.

– Det blev inte så mycket sjöräddning här utan det tas över av Statens haverikommission och kustbevakningen i första hand.

I nästa steg ska det säkerställas att inget läcker från fartyget.

– Vi har våra enheter på plats som ska påbörja dykning under eftermiddagen. Än så länge är det ingen risk för utsläpp, säger Emma Almgren vid svenska Kustbevakningens ledningscentral.

I ett senare steg ska det redas ut hur fartyget bäst kan bärgas från platsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning