Finska turneringen är en miljonbusiness

Det är inte bara spelarna som gör cupen, utan också alla föräldrar, syskon, släktingar och vänner. I år besökte hela 250 000 personer Helsinki Cup.Bild: Cata Portin

Med sina 22 000 barn och ungdomar i fotbollsskor är juniorturneringen Helsinki Cup tredje störst i hela Europa.

– Vi har jobbat för att öka mängden besökare genom att marknadsföra oss mycket över hela Finland och utomlands. Spelmässigt har också förhållandena förändrats då Idrottsverkets planer blir allt bättre, säger Helsinki Cups vd Kirsi Kavanne.

I fjol låg omsättningen för turneringen, med barn och unga i åldern 7-17, på 1,25 miljoner euro. Rörelseresultatet var 86 000 euro.

Efter en ökning de senaste sju åren slår cupen alla tiders deltagarrekord just i år. Enligt Kavanne har man sett till att Helsinki Cup blir så högklassig att man bara vill delta.

Bara svenska Gothia Cup, som startar på måndag, och norska Norway Cup är större. Kavanne säger att man väntar sig att Helsinki Cups omsättning ser lika god ut som i fjol, eller bättre.

– Men vädret kan påverka väldigt mycket på hur det går för cupen, säger hon.

Få med fler utländska lag

I år deltar 100 utländska lag från 16 olika länder. Sammanlagt är 1 313 lag med i cupen, vilket betyder att andelen utländska lag fortfarande är förhållandevis låg.

Gothia Cup i Göteborg har i år 1 730 lag och 40 000 spelare och ledare. I Gothia finns barn och unga från hela 82 nationer. Norway Cup i Oslo har i år 25 000 deltagare och 1 200 lag.

Kavanne säger att det inte är något självändamål att försöka gå om Norway eller Gothia Cup.

– Men vi vill gärna öka andelen internationella lag.

Helsingforsturneringen får sina intäkter från deltagaravgifter, samarbetsavtal, övernattningar och kioskverksamhet. Man har anställt 400 personer under cupen. Det är allt från försäljare till domare.

– Det är liv och rörelse i Helsingfors just nu, det märker man. Det är så härligt att se alla fotbollstjejer och -killar!

Helsinki Cup ägs bland annat av fotbollsklubbarna HJK och FC Honka.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33