Finska tullen diskuterar med Ryssland om ny tullskatt på bilar – vill ha smidig trafik

Enligt den nya lagen får man föra in högst en utländsk bil per bilägare åt gången till Ryssland.Bild:

Den finska tullen har i dag diskuterat med tullen i Ryssland om landets nya tullskatt på bilar. Lagen ska begränsa privatpersoner från att föra in utländska bilar till Ryssland skriver tullen i ett pressmeddelande.

Rysslands tullagstiftning förändrades i början av september. Enligt den nya lagen får man föra in högst en utländsk bil per bilägare åt gången till Ryssland. Om en och samma person äger flera bilar och vill föra dem över gränsen måste personen betala en form av garantiavgift eller pant.

Summan motsvarar tullavgifter, skatter och andra kostnader som man skulle vara tvungen att betala för en rysk bil i Ryssland. Man kan ändå ansöka om att få tillbaka hela summan då man tar bilen ut ur landet. Tanken med den nya lagen är att hindra turister från att hämta bilar till Ryssland som de inte betalar skatt för.

Enligt tullen har finländare redan råkat ut för de här nya avgifterna som kom som en överraskning för Finland. Under helgen orsakade den nya lagen rusning och köer vid de livligaste gränsövergångsställena. Köerna har ändå redan lättat.

Tullen i Finland har på måndag diskuterat den nya lagändringen och situationen med tullen i Ryssland. De har dessutom skickat ett brev till chefen för den ryska tullen där de ber Ryssland vidta de åtgärder som krävs för att trafiken ska fungera lika smidigt som innan lagändringen.

Den nya lagen gäller vid alla Rysslands gränser, inte bara vid gränsen till Finland. Lagen gäller endast bilar som används i privatbruk.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33