Finska staten hjälper strandsatta finländare - ordnar evakueringsflyg

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Under tisdagskvällen beslöt regeringen att ge utrikesministeriet rätt att ordna evakueringsflyg för finländare som inte längre kan ta sig hem på grund av coronakrisen.

Utrikesministeriet (UM) får en stödsumma på 4 miljoner euro för att få hem finländare med flyg. Enligt UM finns det fortfarande kommersiella flyg i många länder. Samtidigt samarbetar finska staten om extrainsatta flyg tillsammans med det övriga Norden, Baltikum och med andra EU-länder.

Tjänstemännen på UM har jobbat med att kartlägga finländska turisters situation. Ambassaderna och konsulaten har hjälpt turisterna med att hitta sätt att ta sig hem.

På måndagen förra veckan (16.3) kom regeringens uppmaning till finländarna att ta sig hem på grund av coronapandemin. Sedan dess har tusentals återvänt.

"Regeringen uppmanar alla resenärer som ännu befinner sig ute i världen att göra en reseanmälan och att återvända till Finland så snart som möjligt med de förbindelser som ännu finns" står det i ett pressmeddelande som UM skickade ut under tisdagskvällen.

Enligt Svenska Yle är syftet med evakueringsflygen inte att erbjuda gratis hemresor, utan att finländarna kan ta sig hem till ett skäligt pris. Det skulle gå till så att resenärerna betalar för en flygbiljett medan staten ersätter de tomma sittplatserna åt flygbolagen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning