Finska staten hjälper strandsatta finländare - ordnar evakueringsflyg

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Under tisdagskvällen beslöt regeringen att ge utrikesministeriet rätt att ordna evakueringsflyg för finländare som inte längre kan ta sig hem på grund av coronakrisen.

Utrikesministeriet (UM) får en stödsumma på 4 miljoner euro för att få hem finländare med flyg. Enligt UM finns det fortfarande kommersiella flyg i många länder. Samtidigt samarbetar finska staten om extrainsatta flyg tillsammans med det övriga Norden, Baltikum och med andra EU-länder.

Tjänstemännen på UM har jobbat med att kartlägga finländska turisters situation. Ambassaderna och konsulaten har hjälpt turisterna med att hitta sätt att ta sig hem.

På måndagen förra veckan (16.3) kom regeringens uppmaning till finländarna att ta sig hem på grund av coronapandemin. Sedan dess har tusentals återvänt.

"Regeringen uppmanar alla resenärer som ännu befinner sig ute i världen att göra en reseanmälan och att återvända till Finland så snart som möjligt med de förbindelser som ännu finns" står det i ett pressmeddelande som UM skickade ut under tisdagskvällen.

Enligt Svenska Yle är syftet med evakueringsflygen inte att erbjuda gratis hemresor, utan att finländarna kan ta sig hem till ett skäligt pris. Det skulle gå till så att resenärerna betalar för en flygbiljett medan staten ersätter de tomma sittplatserna åt flygbolagen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning