Finska staten betalar för Matti Nykänens begravning

Under Matti Nykänens karriär vann han fyra OS–guld, ett OS-silver, sex VM-guld, två VM-silver och sex VM-brons. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Finska staten kommer att stå för backhopparen Matti Nykänens begravningskostnader, uppger kultur- och idrottsminister Sampo Terhos (Blå) specialmedarbetare.

I början av februari utredde Sampo Terho möjligheterna att ordna en statsbegravning för Matti Nykänen vilket väckte stor uppmärksamhet. Terho var i kontakt med Nykänens anhöriga som meddelade att de vill ha en familjebegravning utan statliga ceremonier.

Då meddelade välgörenhetsorganisationen Pietarinkadun Oilers att de vill stå för kostnaderna. Nu verkar staten ändå betala notan.

– Jag kan bekräfta att idrottsminister Sampo Terho tillsammans med Matti Nykänens anhöriga har beslutat att Undervisnings– och kulturministeriet betalar för begravningen. Enligt Terho har Nykänen med sina idrottsprestationer förtjänat det, skriver Terhos specialmedarbetare Toni Ahva i ett textmeddelande.

Seiska som var först med nyheten, har på måndagen försökt få tag på välgörenhetsorganisationen Pietarinkadun Oilers för en kommentar, men utan framgång.

Datumet oklart

En statsbegravning är en begravning som sker med officiell och offentlig hedersbevisning på statens bekostnad. En statlig begravning ordnas vanligen endast för presidenter, men statsrådet kan besluta att ordna också för andra personer. Till exempel kan en långvarig statsminister, riksdagens talman eller någon speciellt betydelsefull medborgare få en statsbegravning.

Senast en statsbegravning ordnades för en idrottare var 1989 för Tapani Niku, OS–medaljör i längdåkning.

Matti Nykänen var en av världens mest framgångsrika backhoppare. Han dog i början av februari och blev 55 år. Under sin karriär vann han fyra OS–guld, ett OS-silver, sex VM-guld, två VM-silver och sex VM-brons.

Datumet för Matti Nykänens begravning har inte getts ut till offentligheten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning