Finska städer i värmetopp – var räknefel

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Städerna i Europa blir allt varmare. Förändringen är störst i Finland och Sverige, visade en färsk analys. Men analysen visade sig innehålla ett fatalt fel.

Den 24.9 rapporterade HBL om en analys av temperaturförändringen i cirka 600 städer. Bakom studien låg europeiska journalistdatanätverket EDJNET.

Analysen visade sig att förändringen var störst i norra Europa. Allra störst var förändringen i svenska Kiruna, där medeltemperaturen för åren 2000–2017 var hela 3,4 grader högre än för förra seklet, åren 1900–1999. Fyra finländska städer fick plats på tio-i-topp-listan: Villmanstrand, Kouvola, Joensuu och Vasa.

EDJNET meddelar nu om ett fatalt fel som gett fel resultat för 38 städer, däribland de nordiska städerna i topp.

"Vår undersökning bygger på två dataset, som inte är rakt av jämförbara. Vi har använt en jämkningsalgoritm för att ändå kunna göra historiska jämförelser mellan dem. Den jämkningen har varit själva kärnan i vårt arbete. Jämkningsalgoritmen tillämpades aldrig på de 38 felaktiga städerna. Resultatet blev uppblåsta siffror för de drabbade städerna, och en delvis felaktig analys.", skriver EDJNET.

De nya resultaten för städerna publiceras här när de är klara.

Rättelse 28.9 kl. 15.00: Artikeln handlade ursprungligen om att temperaturökningarna i ett flertal finska och svenska städer skulle ha varit kraftigast i Europa. Journalistdatanätverket EDJNET meddelade senare om att analysen innehöll ett fel, som påverkade resultaten på ett avgörande sätt. Artikeln har ändrats enligt de nya uppgifterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning