Finska seglare i sjönöd lyckades ta sig hem

Två finska seglare drev omkring i stormigt väder vid den estniska nordkusten i två dagar. På tisdagen nådde de sin hemmahamn i Helsingfors. Bild: Jeanette Östman/SPT

Bogseringen av segelbåten från Estland pågick hela tisdagen.

De finska seglare som var i sjönöd utanför den estniska nordkusten på söndagen har bogserats till Finland av en finsk bogseringsbåt.

"Bogseringen av segelbåten påbörjades i morse efter att seglarna själva hade bett om hjälp", uppger Leana Loide, kommunikatör på den estniska gränsbevakningen Piirivalveamet.

Den 18 meter långa segelbåten drev omkring vid den estniska nordkusten i två dagar på grund av ett tekniskt fel.

Stormigt väder och en vind som uppgick till 14 meter i sekunden försvårade räddningsoperationen. Under söndagskvällen och måndagen höll segelbåten till vid en vindskyddad plats invid Jeselholm söder om Vrangö.

– Den estniska sjöbevakningen följde med bogseringen av segelbåten till finskt territorialhav och efter det följde vi med situationen. De är snart i Helsingfors, säger Jyrki Raitanen, officer vid Sjöbevakningens ledningscentral.

Det är fortfarande oklart hurdant tekniskt fel det rör sig om. Enligt obekräftade uppgifter är seglarna mycket erfarna.

– Besättningen är i gott skick efter omständigheterna och de är inte i behov av någon vård. De kommer att kunna ta sig tryggt hem i kväll, säger Raitanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning