Finska politiker kritiska till Merkels och Macrons coronastöd – "Finland tvingas betala"

Sannfinländarnas vice ordförande Riikka Purra vill inte att Finland ska ge ekonomiskt stöd till övriga EU-länder på grund av coronakrisen. Bild: Catariina Salo/SPT

President Sauli Niinistö ogillar tanken om för mycket gemensamt ekonomiskt ansvar inom EU.

I början av veckan lade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron fram ett gemensamt förslag om en återhämtningsfond på 500 miljarder euro för att hjälpa EU ta sig ur den ekonomiska krisen. Enligt förslaget skulle medel ur fonden delas ut utan krav på återbetalning.

Förslaget är ett klart skifte i Tysklands linje, eftersom landet tidigare betonat att medlemsländerna själva ska ansvara för statsekonomin.

Den så kallade frugala fyran (sparsamma fyran), det vill säga Nederländerna, Österrike, Sverige och Danmark, var snabba att försöka skjuta ner idén om ett så stort gemensamt ekonomiskt ansvar.

Niinistö betonar eget ansvar

Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) sade till Kauppalehti att Finland har en öppen och konstruktiv inställning till hur EU ska klara krisen. Samtidigt betonade hon att ansvarsfördelningen måste vara väldigt tydlig.

På fredagen betonade president Sauli Niinistö medlemsländernas eget ansvar för ekonomin. Presidenten vill återgå till en politik där man inte förväntar sig att EU räddar länder som hamnar i ekonomisk knipa.

Oppositionspolitiker kritiska

Sannfinländarnas riksdagsledamot Riikka Purra är också kritisk till det tysk-franska förslaget.

– Finland hör till dem som får betala för fonden. Det skulle göra det allt svårare att få den egna ekonomin i balans, skriver Purra på Twitter.

[[ BÄDDA IN https://twitter.com/ir_rkp/status/1264461443929378817 ]]

Kai Mykkänen (Saml) anser att Finland borde ställa sig bakom de fyra "sparsamma" länderna. Han betonar att stöd till övriga EU-länder borde ges i form av lån, inte villkorslöst.

– Annars riskerar EU tvingas skuldsätta för att täcka sina utgifter, vilket jag anser att är illa, skriver Mykkänen på Twitter.

[[ BÄDDA IN https://twitter.com/KaiMykkanen/status/1264466155831463937 ]]

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning