Finska mästerskapen i pepparkaksbakning avgjorda – så här ser de finaste verken ut

Juryn ansåg att Eiffeltornet av pepparkaka var det bästa bidraget i ungdomsklassen. Bild: Juuli Rantala/SPT-Myllyn Paras

Finalisterna i FM i pepparkaksbakning hade 120 minuter tid på sig att förvandla pepparkaksdeg till ståtliga mästerverk. Eiffeltornet och en julig ljusskylt var de bidrag som juryn gillade allra bäst.

Det elfte finska mästerskapet i pepparkaksbakning avgjordes på lördagen. Segern i ungdomsklassen gick till 17-åriga Anniina Hyvärinen från Joensuu. Vuxenklassens vinnare blev Piia Hjelt från Vanda.

För andra året i rad arrangerades tävlingen virtuellt på grund av coronaläget. Alla finalister bakade samtidigt i sina kök, medan juryn följde med bakandet via videosamtal.

Hyvärinen valde att efterlikna Eiffeltornet i Paris och bakade en miniatyrvariant av pepparkaka. Att det blev just Eiffeltornet beror på att hon ville lyfta fram sina egna intressen i bakverket.

"Eftersom jag älskar naturen och att resa så ville jag göra ett verk som för tankarna till vackra Paris", säger hon i ett pressmeddelande.

Anniina Hyvärinen från Joensuu kammade hem segern i ungdomsklassen. Bild: Juuli Rantala/SPT-Myllyn Paras

Hjelt däremot valde ett mer juligt alternativ och byggde en ljusskylt av pepparkaka.

"Jag fick idén från de traditionella jullyktorna och från den för mig viktiga stämningsfulla belysningen. Den urbana ljusskylten tar julbelysningen till nutiden", säger hon.

Det vinnande bidraget i vuxenklassen bestod av en julig ljusskylt. Bild: Juuli Rantala/SPT-Myllyn Paras

Finalisterna hade totalt 120 minuter tid på sig att färdigställa sina verk. Under den tiden skulle de hinna med allt från att rita modellerna till att dekorera verken. Dessutom hade de begränsad tillgång till bakredskap, deg och dekoration.

Juryn bestod av Myllyn Paras produktutvecklingsdirektör och konditormästare Iiro Heinonen, kocken Kati Jaakonen och Maija Vuonokari, som segrade i ungdomsklassen i fjol.

Tävlingen ordnades av företaget Myllyn Paras.

Piia Hjelt segrade i vuxenklassen. Bild: Juuli Rantala/SPT-Myllyn Paras

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning