Finska fredsbevarare evakuerades från Libanon

23 finska fredsbevarare evakuerades tillfälligt från Libanon. Av de evakuerade har 9 fredsbevarare testat positivt för coronaviruset hittills. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Specialistsjukvårdens kapacitet i Libanon är mycket begränsad. De finska fredsbevararna evakueras för att förebygga uppkomsten av nya smittkedjor.

23 finska fredsbevarare evakuerades tillfälligt från Libanon till Finland på måndagen på grund av en lokal smittkedja, uppger Försvarsmakten.

Av de evakuerade har 9 fredsbevarare testat positivt för coronaviruset hittills. Deras hälsotillstånd är för närvarande gott, skriver armén i ett pressmeddelande.

De fredsbevarare som har exponerats, men som inte har uppvisat symtom, ska sättas i karantän i försvarets lokaler i 14 dagar. De anhöriga har underrättats om karantänsbestämmelserna.

Smittfallen upptäcktes den 25 mars bland fredsbevarare som återvände från permission i hemlandet. De smittade sattes genast i karantän och har inte varit i kontakt med andra fredsbevarare i området.

Enligt Försvarsmakten gick man in för att evakuera de coronasmittade fredsbevararna eftersom specialistsjukvårdens kapacitet i den FN-ledda operationen i Libanon är mycket begränsad.

De finska trupperna hade tvingats förlita sig på centralsjukhuset i Beirut, som är svårt överbelastat på grund av coronapandemin. Ett annat syfte med evakueringen är att förebygga nya smittkedjor.

De evakuerade smittfria fredsbevararna återvänder till Libanon tidigast efter 14 dagars karantän och ett negativt coronatest. De som har insjuknat i covid-19 återvänder till Libanon efter att de har tillfrisknat och deras hälsotillstånd har utvärderats.

Finland deltar i operationen i Libanon som en del av det franska truppförbandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning