Finska flickor skickas utomlands för att stympas

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila och Fenix ordförande Ujuni Ahmed. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finländska flickor skickas utomlands för att genomgå könsstympning, uppger organisationen Fenix Helsinki, som i dag publicerar sin utredning.

Det har länge funnits uppgifter om att fenomenet förekommer i Finland men några bekräftade uppgifter har inte spridits utanför invandrarsamfunden som utövar traditionen. Verksamheten är ytterst hemlig och svår att utforska.

– Vår undersökning visar att sådana här resor verkligen ordnas i Finland. Jag har också hört att stympningar skulle utföras även i Finland, säger Fenix ordförande Ujuni Ahmed.

I undersökningen har man intervjuat fyra kvinnor som fått sina kön stympade utomlands när de var små.

Ujuni Ahmed kom själv till Finland med sina föräldrar från Somalia som ung flicka 1991. Hon berättar att traditionen lever starkt i en del samfund.

– Traditionen fortsätter sedan i Finland. I vissa samfund går åsikterna om den isär. Om traditionen fortsätter eller inte påverkas mycket av om man vet att den är olaglig och om man känner till riskerna med den. Förstås handlar det också om hur integrerad man är i det finländska samhället, säger hon.

"Myndigheterna har misslyckats"

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila säger att man hittills har litat på att sjukvården klarar av att förebygga könsstympning men att det nu står klart att man misslyckats.

– Det väsentliga är att myndigheterna har misslyckats. De här finländarnas erfarenheter är viktiga eftersom vi inte tidigare har fått erfarenhetsinformation om hur det har kunnat ske, säger Kurttila.

– Barnen har inte upplevt att de fått samtalshjälp vare sig hemma eller av myndigheterna. Det har inte funnits någon att prata med, säger han.

– Ingen frågar, trots att man säkert märker av det här på något sätt i skolan. Man oroar sig för hur man ska ta upp det, tillägger han.

"Jag visste att man inte fick tala om det. Och jag skulle ha fått stryk om jag hade blandat in utomstående som inte nödvändigtvis hade kunnat hjälpa mig."

(Svar på frågan "har du talat om det med någon efteråt".)

"Förut tänkte jag att det är en del av religionen, men nu när jag undersökt saken har jag förstått att det inte är så och att jag blivit utsatt för ett onödigt, smärtsamt ingrepp. Jag har funderat på hur jag skulle ha det om jag inte blivit stympad eftersom det är något jag aldrig kommer att få veta. Jag önskar bara att jag hade fått göra det valet själv och att ingen hade beslutat för mig."

"Folk ... tror att det är någon ritual, att nu är en flicka kvinna och man kan gifta sig med henne. De är rädda för att om en flicka inte blir omskuren så kan hon ha sex före äktenskapet och efter det vill ingen ha henne."

"Jag tycker att man borde säga till föräldrarna att om de gör så här ... blir de utvisade. Kanske de då skulle sluta. I skolan borde man också berätta för flickorna att det inte är lämpligt och inte ens föreskrivs i religionen. Också i koranskolan skulle de ha kunnat säga det till oss."

"En av de sorgligaste tolkningarna gjorde jag på skolhälsovårdarens mottagning. Föräldrarna hade fört sin dotter i lågstadieåldern till Kurdistan för att stympas. De hade bott i Finland mindre än 5 år och var mycket religiösa. Mamman bar niqab och hade till och med täckt händerna. Skolhälsovårdaren blev chockad och frågade varför. Mamman svarade med iskallt lugn att det hör till religionen. Skolhälsovårdaren frågade om hon trodde att det var bra för flickan. Mamman svarade inget mer än att det hör till."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning