Finska designföretag betalar usla löner till arbetare i Indien – 3 euro om dagen

Anne Berner på en arkivbild från 2015. Bild: Lehtikuva/AFP/Trond H. Trosdahl

Finnwatch har undersökt arbetsförhållandena i fabriker i Indien som tillverkar produkter för de finska bolagen Balmuir och Vallila. Det senare företaget är kommunikationsminister Anne Berners familjeföretag.

Balmuirs läderprodukter tillverkas under oklara omständigheter i verkstäder. Arbetarna får inte den lön som den Indiska lagstiftningen kräver. Den fabrik som tillverkar textilier för Vallilla har genomgått en utvärdering för ansvarsfull produktion, men bolaget vägrar betala lagstadgade minimilöner till sina anställda, uppger Finnwatch.

– De arbetare som gör Balmuirs inredningsprylar av läder berättade i intervjuer om väldigt låga löner. En del får under tre euro i dagen. Med den lönen klarar man sig inte ens i Indien, säger forskaren Anu Kultalahti vid Finnwatch i ett pressmeddelande.

Läderprodukterna görs både i en större fabrik och i mindre verkstäder i närheten av fabriken. Finnwatch misstänker att man har utlokaliserat produktionen till mindre verkstäder eftersom flera lagar i Indien inte gäller för företag som sysselsätter färre än fyrtio personer.

I Vallilas fabriker är förhållandena bättre än i Balmuirs, men även där berättar arbetstagarna om låga löner och för mycket övertid. Bild: Pixabay

– De får inte tillräckligt hög lön för att klara sig och de får inte någon pension. I verkstäderna känner man inte heller till rätten till övertidstillägg eller semester, säger Kultalahti.

Bättre i Vallilas fabriker

I Vallilas fabriker är förhållandena bättre, men även där berättar arbetstagarna om låga löner och för mycket övertid. Kommunikationsminister Anne Berner (C) är styrelseordförande för Vallila Interiors och äger 30 procent av bolaget.

Vallilas fabrik i Indien vägrar följa en ny lagstiftning som trädde i kraft i Indien redan 2014.

Arbetsgivarna har nämligen försökt skjuta upp att betala de nya minimilönerna genom att stämma delstatens vars lagstiftning de inte följer.

– Det här är oroväckande eftersom de högre minimilönerna inte ens räcker för att leva.

Både Vallilla och Balmuir berättar för sina kunder att de satsar på företagsansvar. Enligt Finnwatch sköter Vallilla det hyfsat bra medan Wheslyn Group som äger Balmuir–brandet inte håller det de lovar, åtminstone inte i Indien.

Efter diskussioner med Finnwatch har Balmuir lovat att satsa mer på arbetsförhållandena. Under utredningen beslöt även Vallila att gå med i ansvarsnätverket Amfori BSC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning