Finska babykläder för Japans kungligheter – hönsen väntar på torsdag

Kronprinsessan Kiko och kronprins Akishino beundrar en moderskapsförpackning från 1994. Färgskalan i den här årsmodellen går i grönt, vitt och lila. Bild: Cata Portin

Kronprinsessan Kiko försjönk i beundran inför moderskapsförpackningen och kronprins Akishino studerade Gallen-Kallelas fresker med inlevelse. De japanska kungligheterna har inlett sitt Finlandsbesök.

– Nog är det ganska fantastiskt med en äkta prinsessa, suckade fyraåriga Juulia Manninen.

Tillsammans med sina föräldrar och sin bror Eelis fanns Juulia på plats i Nationalmuseets shop när kronprinsessan Kiko passerade henne, böjde sig ner och började konversera.

Familjen Manninen hade kommit till museet i hopp om att få se en skymt av kungligheterna men inte räknat med att få prata med dem. I övrigt var det tunnsått med rojalister under kronprinsparets första besöksdag.

Värdar för kronprinsparet på Nationalmuseet var museichef Tiina Mertanen och Mari Vadén. Mertanen introducerade Akseli Gallen-Kallelas fresker och fortsatte raskt till utställningen Berättelsen om Finland där en moderskapsförpackning från 1994 väckte intresse.

Kronprinsessan studerade länge innehållet och förhörde sig om finländsk mödravård och barnavård. Det japanska kronprinsparet har tre barn av vilka tolvårige prins Hirohito är yngst.

Efter att ha fått se den bärbara helgedomen Omikoshi var det tänkt att museibesöket skulle vara över men kronprinsparet ville annorlunda. Kronprins Akishino fastnade framför porträttet av antropologen G. J. Ramstedt medan kronprinsessan Kiko kollade in utbudet i museishopen.

Därefter hastade den japanska delegationen vidare mot Ateneum och Domkyrkan.

Hönor är särintresset

Det japanska kronprinsparets besök fortsätter på onsdag med kransnedläggning på Sandudd och visit hos president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio på Gullranda. Paret besöker också Åbo slott och Åbo domkyrka.

Torsdagen inleds på Riksarkivet. Efter det får kronprins Akishino ägna sig åt sitt särintresse – hönor – då han besöker Fallkulla djurgård i Esbo. Japans kejserliga familj är känd för sitt djurintresse och kronprinsen uppges vara speciellt fascinerad av domesticeringen av höns.

Kronprinsessan Kiko besöker under tiden det nya barnsjukhuset, studerar hur finländsk föräldrarådgivning fungerar (i Iso Omena) och guidas på Ode.

Kronprinsparet avslutar dagen med ett besök i Fiskars.

På fredag hinner kronprinsparet med två utfärder, dels till Fölisön, dels till Aino och Jean Sibelius hem Ainola. I Ainola bjuds det på rundtur och konsert. Museet håller stängt för allmänheten.

Kronprinsparets besök avslutas vid middagstid på fredag.

Reiwa heter den nya eran

Kronprinsparet Akishino och Kiko avancerade uppåt i tronföljden i maj då Akishinos far, kejsar Akihito abdikerade till förmån för sin äldste son Naruhito. Därmed inträdde Japan i en ny tideräkningsperiod döpt till reiwa – harmonisk fred.

Varje kejsare har sin egen tideräkningsepok, en så kallad gengo.

Den japanska kejsarfamiljen är i dag tämligen populär. Enligt en undersökning genomförd av tv-kanalen NHK stöder en majoritet av japanerna kejsarfamiljen. Så har det inte alltid varit.

Efter andra världskriget beskylldes den dåvarande kejsaren Hirohito (även känd under namnet Showa) för att vara en av dem som medverkade till att andra världskriget inleddes. Kejsaren förlorade sin politiska makt och har i dag enbart ceremoniell makt.

En orsak till den uppåtgående populariteten är kejsar Akihito. Under sina 30 år på tronen lyckades han modernisera ämbetet, bland annat genom att närma sig medborgarna, och han anses stå för humana värden.

Efter den förödande jordbävningen, tsunamin och härdsmältan i kärnkraftverket Fukushima 2011 blev Akihito den förste japanske kejsaren att i ett direktsänt tv-tal vända sig till japanerna. Tillsammans med kejsarinnan Michiko träffade han offer för katastrofen.

Akihito väckte uppståndelse redan när han gifte sig med en kvinna av folket 1959 samt när han uttryckte sin ånger över Japans agerande under andra världskriget.

Också det nuvarande kejsarparet, Naruhito och Masako, står för moderna värden. Naruhito har sagt att monarkin måste anpassa sig efter utvecklingen och meddelat att han vill stå nära sitt folk och dela dess glädje och sorger.

Kronprins Akishino är bror till kejsar Naruhito. Bröderna har en yngre syster, Sayako Kuroda. Hon har avstått från sin kungliga titel och position i och med äktenskapet med en icke-kunglig man.

Kronprins Akishinos och kronprinsessan Kikos äldsta dotter, prinsessan Mako, har förlovat sig med en icke-kunglig man och lär även hon förlora titlarna och positionen om paret gifter sig.

Japans kejsardöme är världens äldsta arvsmonarki. Den förste monarken var enligt legenden kejsar Jimmu som tillträdde år 660 före Kristus. Andra hävdar att den förste kejsaren var Ojin och att han var verksam under 400-talet.

Den japanska tronen kallas Krysantemumtronen.

Det senaste tronbytet skedde den 1 maj 2019 då kejsar Akihito abdikerade och hans son Naruhito tillträdde som kejsare. Naruhito är gift med kejsarinnan Masako och han är Japans 126:e kejsare.

Kvinnor har inte arvsrätt till den kejserliga tronen i Japan. Eftersom kejsarparet Naruhito och Masako har endast en dotter blev Akihitos andre son, Akishino kronprins.

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko har tre barn – två döttrar och en son. Prins Hisahito, tolv år, blir sannolikt tronföljare.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning