Finska ambassaden avspärrad efter nazidemonstration

Polisen har spärrat av finska ambassaden i Stockholm sedan nazister med NMR-flaggor har synts i närheten av byggnaden och på andra håll i huvudstaden, skriver Expressen.

– Vi har antal poliser som arbetar med detta, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen till Expressen.

Flera nazister med Nordiska motståndsrörelsens flagga har setts runtom i Stockholm under torsdagskvällen. Tidigare år har nazistiska rörelser uppmärksammat den 30 november som också är Karl XII:s dödsdag. Det har också lett till våldsamma konfrontationer med motdemonstranter.

Nazister ska under kvällen ha befunnit sig vid den finska ambassaden innan polisen spärrade av platsen. På sitt Twitterkonto har Nordiska motståndsrörelsen lagt upp en bild tagen utanför den finska ambassaden "för att protestera mot dagens finskfientliga beslut".

Tidigare på torsdagen kom beskedet att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förbjuds i Finland. Enligt polisen ska "en grupp människor" ha befunnit sig utanför finska ambassaden i centrala Stockholm. Enligt uppgifter rör det sig om nazister.

– Vi är klara där. Det var en grupp människor som var där en stund. Och vi har åkt därifrån. De gick, stod och lämnade, säger Towe Hägg.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid svenska Säkerhetspolisen säger att Säpo hela tiden arbetar med brottsaktiva individer inom vit makt-miljön.

– Men sen vad vi gör specifikt i enskilda fall är ingenting som jag kan gå in på.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning