Finsk ungdoms valkampanj anklagas för rasism

Skärmdump av Sannfinländarnas ungdomsorganisation Finsk ungdoms EU-kampanj. Förbundet får statsbidrag, trots att lagen kräver att ungdomsorganisationer som får bidrag ska ha kulturell mångfald som utgångspunkt. Skärmdumpen är tagen 21 maj 2019. Bild: SPT

Finsk ungdom vill inte se mörkhyade familjer i framtidens Finland, enligt valkampanjen.

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom har delat en skärmdump av Europaparlamentets reklamkampanj på Twitter. På bilden syns två glada mörkhyade föräldrar och deras barn.

– Rösta på Sannfinländarna så att Finlands framtid inte ska se ut så här, skriver Finsk ungdom.

Den populära bloggaren, juristen och Socialdemokraternas kommunalpolitiker i Juga kommun i Norra Karelen, Sakari Timonen kallar inlägget öppet rasistiskt och kräver i sin blogg att organisationen inte ska få statsbidrag. Han skriver att ungdomsorganisationer kan få bidrag om de uppfyller kraven i ungdomslagen.

Läs också: Uusi Suomi: Sannfinländarnas ungdomsförbund riskerar att bli av med sitt statliga understöd

En organisation som får statsbidrag ska bland annat ha "solidaritet, kulturell mångfald och internationalism" som utgångspunkt. Timonen är kritisk till att frågan inte har uppmärksammats i högre grad.

– Det skrivs inte om det här, för tydligen har det blivit salongsfähigt och "det nya normala", skriver Timonen.

Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kallar inlägget rasistiskt.

– Valreklamen är uppenbart rasistisk. Ett så här kristallklart rasistiskt ställningstaganden måste kallas vid dess rätta namn, skriver Andersson på Twitter.

"Vill väcka debatt"

Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen ställer upp i Europaparlamentsvalet för Sannfinländarna. Enligt Kinnunen ville Finsk ungdom väcka debatt om EU-parlamentets "propagandareklam", som svar på om budskapet motsvarar hans egen linje.

– Vi ville väcka debatt om det är EU eller Finlands egna beslutsfattare som bestämmer om Finlands framtid, skriver Kinnunen i ett e-postmeddelande till SPT.

Kinnunen säger att han vill jobba för Finlands ekonomi, säkerhet och jordbruk. Han vill också ha en strikt invandringspolitik och ha tillbaka gränskontroller. Kinnunen skriver att fler kommentarer om organisationens politik finns på Finsk ungdoms webbplats. Han tar inte ställning till om det aktuella inlägget är rasistiskt.

Enligt organisationens webbplats är nej till mångkultur en av organisationens principer.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning