Finsk Ungdom vägrar underordna sig moderpartiet – Halla-aho beklagar beslutet

Sannfinländarnas ungdomsförbund håller ett extra möte i Tammerfors på lördag. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Stormen kring Finsk Ungdoms andra vice ordförande har lett till problem mellan förbundet och partiet. Partiet vill ha bättre kontroll över förbundet, men förbundet vägrar.

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom vägrar ändra på sina stadgar enligt moderpartiet Sannfinländarnas krav. Stadgeändringen fick inte två tredjedelars majoritet i omröstningen på förbundets extrainkallade möte i Tammerfors på lördagen. Rösterna fördelades 56 för och 44 emot ändringen.

Ungdomsförbundets nej till stadgeändringen kan innebära problem i relationen med moderpartiet. Partiet är en av förbundets finansiärer.

– Partistyrelsen ska diskutera den här frågan och kartlägga olika handlingsalternativ och fatta beslut i slutet av mars. Frågeställningen gäller förbundets och partiets fortsatta samarbete, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Stadgeändringen var ett initiativ av partiet. Den centrala ändringen skulle ha varit att alla förbundsmedlemmar också måste vara partimedlemmar. Därmed skulle de vara tvungna att följa partiets regler.

– Tanken bakom ändringen var att ge partiet en möjlighet att ingripa disciplinärt i förbundsmedlemmarnas verksamhet. Även om förbundet är självständigt så representerar de Sannfinländarna i offentligheten.

Enligt Halla-aho är den fortsatta finansieringen en av frågorna som partistyrelsen kommer att ta ställning till.

– En annorlunda lösning hade varit bättre både för deras och för vår del, men vi var förberedda för det kunde gå så här.

Radikalare än partiet

Ungdomsförbundet har flera gånger beskrivits som radikalare än moderpartiet. I veckan hamnade Finsk Ungdom i blåsten efter att förbundets andra vice ordförande Toni Jalonen beskrev sig som fascist i ett tal på ett möte i Estland.

Förbundet har tagit avstånd till Jalonens uttalande och Jalonen har sedermera lämnat förbundet.

Jalonen har även tidigare orsakat problem för förbundet. I fjol förlorade förbundet 115 000 euro i stöd från Undervisningsministeriet.

Ministeriet valde att dra tillbaka stödet efter att Jalonen delade en tweet som kunde uppfattas som rasistisk. I år har förbundet beviljats 91 000 euro.

Iisakki Selin från Sannfinländarnas unga hade konstruerat en gravsten där han förutspådde ett slut för ungdomsförbundet som en självständig organisation. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning