Efter kritikstormen: Finsk ungdom ber om ursäkt för sin tweet

Skärmdump på Finsk ungdoms rasistiska EU-kampanj på Twitter. Bild: SPT

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom kryper till korset efter uppståndelsen om förbundets rasistiska utspel på Twitter.

Finsk ungdom delade nyligen en bild på Europaparlamentets reklamkampanj på Twitter. På bilden syns två glada mörkhyade föräldrar och deras barn.

– Rösta på Sannfinländarna så att Finlands framtid inte ska se ut så här, skrev förbundet på Twitter.

Finsk ungdom har senare avlägsnat tweeten efter att ha råkat ut för en kritikstorm. På onsdagen hotade Undervisnings och kulturministeriet med att kräva tillbaka statsstödet till Finsk ungdom och samma dag sade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho att tweeten inte är förenlig med partiets linje och att "de här människorna är i fel parti".

Tweetens upphovsman, Finsk ungdoms vice ordförande Toni Jalonen, kryper nu ångerköpt till korset.

– Min tweet var obetänksam och jag agerade impulsivt. Jag förstod senare att det gick åt skogen, men då var skadan redan skedd. Jag har lärt mig min läxa och ska använda bättre omdöme i förbundets kommunikation i fortsättningen, skriver Toni Jalonen i Finsk ungdoms pressmeddelande på torsdagen.

Finsk ungdom medger nu att tweeten var oöverlagd och stred mot god sed.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning