100 röster: "Finsk tysthet inte helt fel"

TILL CORK. Ida Wulff har vetat att hon vill studera utomlands efter studentexamen. Nu är hon på väg tillbaka till det land som är hennes andra hemland: Irland. Bild: Privat

VEM: Åbobördiga Ida Wulff, 20. VAR: Har bott i Irland och vill återvända dit.

Sedan hennes tidiga tonår har Irland varit något av ett andra land för nyblivna studenten Ida Wulff. Orsaken är att hennes pappa då flyttade till Irland till den lilla byn Howth, som ligger lite utanför Dublin.

Under åren efter flytten hälsade hon ofta på honom och tyckte Irland som land var så intressant att hon slutligen beslöt sig för ett utbytesår där.

Sagt och gjort. Läsåret 2013–2014 gjorde hon undan ett gymnasieår i den irländska skolvärlden.

Och det var annorlunda, på många sätt.

– På Irland är eleverna mer övervakade. Ibland var det nästan som om vi var yngre tonåringar och inte gymnasieelever. Det var ganska lite frihet och så ska man ju ha skoluniform där. I den ingår också sådant som hår och naglar, det vill säga det var inte tillåtet att ha färgat hår eller nagellack i skolan. Det betydde att jag inte fick ha färgat hår och de var väldigt noga med det.

Upplevelsen var inte helt enligt förväntan, men det betyder inte att Ida Wulffs intresse för Irland avtog.

Tvärtom så finns det många saker som hon tycker om med sin pappas nya hemland.

Om hennes tycke berättar också det att hon under sommaren sökte in till universitetet i Cork, som ett alternativ efter slutförd studentexamen. För dryga två veckor sedan fick hon svaret: Hon är antagen till studieprogrammet International Development and Food Policy och om inget drastiskt sker är det ditåt färden styr i höst.

– Folk i Irland är jättetrevliga och hyser någon form av genuin välvilja gentemot sina medmänniskor. De pratar med varandra och är artiga. Internationellt sett är Irland ju också ganska stort. Flera företag har huvudkontor där, men de är väldigt ödmjuka trots det. Man skryter inte om sig själva.

Finland är däremot inget land man känner särskilt bra till.

– Genom vikingarna tror jag svenskar och danskar är mer kända på Irland. Känner man till något om Finland så är det att "det är kallt".

Med lite perspektiv så tycker Ida Wulff att den finländska politiken känns mer framåtgående än den irländska, där samhället som helhet framstår som mer gammalmodigt.

– Sedan är det typiska i Finland kanske att vi socialt lever i våra egna bubblor, där vi har mera personligt utrymme. Vi går inte gärna och pratar med okända. Jag har alltid tyckt illa om den egenskapen, men efter att ha bott på Irland har jag kommit fram till att det kanske inte är så dåligt. Det handlar kanske om att vi respekterar varandra genom att lämna varandra i fred, och det är ju schyst.

Men det lämnar hon bakom sig i höst, åtminstone för en tid.

– Det lönar sig att bo på andra ställen. Det finns många bra saker i Finland, men det finns det också utomlands.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning