Finsk tango som visor på modernt vis

Bild: Illustration: Cajsa Holgersson

När gruppen Liljor tar sig an den finska tangokompositören Pentti Viherluotos sånger på svenska har man skalat av det där typiska schlagersmäktande i originalen. Vemodet finns där, men stämningen är utpräglat modern och trolskt vacker, skriver Ralf Sandell.

VISOR/FOLK/ELEKTRONISKT

Liljor

Skymningsstund (Flora & Fauna)

Samtidigt med den första svenska hiphop-boomen i början av årtusendet dök det också upp några fullt trovärdiga reggaeband som sjöng på det egna modersmålet. Bland tungviktarna i genren minns jag särskilt det stora dub-kollektivet Moder Jords Massiva, som också stod bakom skivbolaget Flora & Fauna.

Det var ett tag sedan jag hörde något från det här gänget. Men nu är de igen aktuella med en intressant utgåva av kvartetten Liljor där hälften av medlemmarna har en bakgrund i MJM.

Den här gången hänför sig musiken dock snarare till en tango- eller vistradition. Fast på modernt vis.

Intressant ur vår synvinkel är projektet inte minst för att låtmaterialet faktiskt baserar sig på den finska tango- och schlagerkompositören Pentti Viherluotos verk. Han skulle i fjol ha fyllt 100 år och det är hans barnbarn, Åbomusikern Tatu Metsätähti (Mesak, Mr Velcro Fastener) som ursprungligen ville hedra honom med en samling nytolkningar av hans sånger.

Viherluotos kändaste hit torde vara Puhelinlangat laulaa med Katri Helena. Andra kända tolkare av hans låtar är Reijo Taipale och Olavi Virta. Samt M. A. Numminen som gjort den enda kända tidigare utgivna svenska Viherluoto-versionen, Vår lilla stig.

När nu Liljor tar sig an dessa sånger har man tagit fasta på de mörkare aspekterna. Uttrycket är betydligt mer avskalat än i de schlagersmäktande tangooriginalen med all därtill hörande karaktäristisk instrumentering.

Ljudbilden domineras av vackert ekande pianotoner eller synt kombinerat med stilfullt sparsmakat bruk av elektronik och en svajande tremologitarr här och där. Lite som i Twin Peaks. Ställvis adderar en sömnig melodica(?) ytterligare effekt och som pricken över i ligger den finfina stämsången.

Det här resulterar i en överlag väldigt vacker, vemodigt trolsk stämning. Perfekt musik för mörka höstkvällar såsom titeln Höstlöven glöda så fint summerar det (på finska, Punaiset lehdet med Olavi Virta).

P.S. Liljor uppträder den 17 november i Helsingfors på Restaurang Tenhos Oireklubi.

Ralf Sandell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning