Finsk studie: Barn som tittar mycket på teve är oftare överviktiga – sport är inte botemedlet

Ålder, kön, modersmål, sömn eller fritidsaktivitet spelar inte så stor roll för barnens vikt. Det spelar däremot skärmtid enligt en undersökning som Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum har gjort. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Finländska barn som tillbringar mycket tid framför skärmar är oftare överviktiga än barn som inte gör det – oavsett om barnen sysslar med idrott. Det visar en studie som Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum har gjort.

I undersökningen frågade forskarna hur mycket barnen såg på teve och film och hur mycket de använder dator på sin fritid. Man mätte dessutom barnens längd, vikt och midjemått. Data från över 10 000 barn i åldern 9 till 12 år analyserades i studien.

Resultaten har publicerats i Scientific Reports. Forskarna hittade ett samband mellan skärmtid och övervikt och bukfetma, oavsett om barnen sportade mycket. I undersökningen frågade man inte hur intensiv idrott barnen höll på med.

– Undersökningen svarar inte på orsakssamband. Det kan hända att överviktiga barn tillbringar mer tid framför skärmar eller att ökad skärmtid leder till övervikt, säger forskaren Elina Engberg i ett pressmeddelande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning