Finsk stjärna i svenskt Oscarsbidrag

Eero Milonoff och Eva Melander i filmen Gräns som är Sveriges kanditat till Oscarsnomineringen. Bild: Pressbild

Filmen Gräns blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år. Finska Eero Milonoff spelar en av huvudrollerna i filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman.

Regissören Ali Abbasis trolldrama, som vann sektionen Un Certain Regard vid årets Cannesfestival, har chansen att nomineras till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

– Det är sjukt faktiskt, säger Ali Abbasi på Svenska Filminstitutets pressträff.

– Jag tycker vi har gjort en mycket bättre film än det "typiska Oscarsdramat". Vi kanske har en chans att överraska, säger Abbasi.

Vägen till galan i Hollywood är ändå lång – flera gallringar väntar innan de slutgiltiga nomineringarna presenteras den 22 januari. De senaste två åren har dock de svenska bidragen lyckats bli nominerade – såväl Ruben Östlunds The square som Hannes Holms En man som heter Ove hade chans på världens finaste filmpris, även om ingen av filmerna i slutändan vann.

Filmen har premiär i Sverige på fredag och i Finland den 28 september. Oscarsgalan arrangeras den 24 februari.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning