Finsk stjärna i svenskt Oscarsbidrag

Eero Milonoff och Eva Melander i filmen Gräns som är Sveriges kanditat till Oscarsnomineringen. Bild: Pressbild

Filmen Gräns blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år. Finska Eero Milonoff spelar en av huvudrollerna i filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman.

Regissören Ali Abbasis trolldrama, som vann sektionen Un Certain Regard vid årets Cannesfestival, har chansen att nomineras till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

– Det är sjukt faktiskt, säger Ali Abbasi på Svenska Filminstitutets pressträff.

– Jag tycker vi har gjort en mycket bättre film än det "typiska Oscarsdramat". Vi kanske har en chans att överraska, säger Abbasi.

Vägen till galan i Hollywood är ändå lång – flera gallringar väntar innan de slutgiltiga nomineringarna presenteras den 22 januari. De senaste två åren har dock de svenska bidragen lyckats bli nominerade – såväl Ruben Östlunds The square som Hannes Holms En man som heter Ove hade chans på världens finaste filmpris, även om ingen av filmerna i slutändan vann.

Filmen har premiär i Sverige på fredag och i Finland den 28 september. Oscarsgalan arrangeras den 24 februari.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46