Finsk medborgare i terrorrättegång i Danmark – ska ha anslutit sig till IS och verkat som imam i området

Bilden är tagen i Islamiska statens förra "huvudstad" Raqqa, den 11 januari i år. Bild: Lehtikuva/AFP/Delil Souleiman

En finsk medborgare åtalas i Danmark för att ha att anslutit sig till IS i Syrien och också ha fungerat som imam där. Under rättegångens första dag nekade mannen bestämt att han skulle ha deltagit i vapenträning eller i IS verksamhet.

STOCKHOLM Den 24-årige mannen har enligt åtalet uppehållit sig i Syrien i tjugo månader åren 2013–2015 och där rekryterats till Islamiska staten, IS. Han ska ha tränats i vapenhantering för terrororganisationen. Han häktades i januari i fjol och på måndagen inleddes rättegången vid tingsrätten i Esbjerg, Jylland.

Mannen har enligt danska medier, bland annat nyhetsbyrån Ritzau, finskt medborgarskap och har vuxit upp i Finland. Han har rötter i Somalia och har bott i Storbritannien.

Storbritannien nekade ändå honom inträde när han ville återvända efter tiden i Syrien och frös hans tillgångar på grund av terrormisstankar. Mannen bosatte sig därför i Danmark där han började studera. De brittiska myndigheterna ska redan 2014 ha reagerat på ett meddelande som mannen skickade till sin bror om att han befinner sig i Syrien.

Mannen nekar till anklagelserna.

– Jag har vid ingen tidpunkt deltagit i vapenträning. Jag var inte i ett träningsläger. Jag anslöt mig aldrig till IS. Jag har inte vid något tillfälle haft ett vapen i min hand. Jag såg vapen, men jag hade aldrig vapen på mig, sade 24-åringen i rätten enligt Extra Bladet.

Han menar att han reste till Syrien på två veckors varsel för att han var emot Assad-regimen och säger att han inte kände till "den större bilden" eller att tre kamrater som också åkte sympatiserade uttryckligen med IS.

– Det sista halvåret använde jag till att planera min flykt från området.

Han säger att han gick runt på mindre orter kring Al-Masura och gav koranundervisning till människor som inte kunde läsa eller skriva. Han uppger att han lett böner i moskén men inte verkat som imam. Mannen säger i rätten enligt tidningen att undervisningen inte hade med IS ideologi att göra, men medger att han heller inte kunde framföra kritik mot IS.

I polisförhör har han enligt tidningen sagt att IS "litade på honom" och han ska tidigare ha uttryckt sympatier till organisationen.

Kopplingar till Manchester?

Kan inte åklagaren påvisa att 24-åringen låtit sig värvas och vapentränats av terrororganisationen – vilket är straffbart i Danmark – yrkar åklagaren på att han i så fall döms för att ha stått för religiös undervisning i områden som stått under IS kontroll. Där ska han ha verkat som imam.

Enligt den danska statsåklagaren kommer 24-åringen att utvisas, sannolikt till Finland, om han döms. Brottet är allvarligt och kan ge åtta till tio år fängelse.

I Storbritannien har mannen bott i Manchester. Brittiska myndigheter har kopplat ihop honom med det nätverk där en av deltagarna utförde dådet vid en konsert på Manchester Arena i fjol, då 22 personer dog, skriver Ritzau. Enligt Extra Bladet har mannen bytt namn i Danmark.

Mannen har en brittisk fru, som också finsk polis förhört enligt tidningen, och ett barn. Frun besökte mannen i Syrien.

Dom i fallet väntas i mitten av mars.

Från Danmark har 150 personer rest till Syrien enligt landets säkerhetstjänst PET. En dryg tredjedel har återvänt, en femtedel finns i konfliktzonen och en fjärdedel förmodas ha dött.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning