Finsk man misstänks ha tagit över 3500 datorer

En finsk tjugoåring misstänks ha tagit kontroll över tusentals datorer genom en länk på Youtube. Samma person tros vara inblandad i överbelastningsattackerna tidigare i år.Bild: Anni Reenpää

Polisen misstänker en man i 20-årsåldern för ett massivt dataintrång.

Polisen uppger till FNB att mannen misstänks för att ha tagit kontroll över 3 500 datorer genom en länk på videotjänsten Youtube. Mannen misstänks ha kodat ett sabotageprogram som antivirusprogrammen inte kunnat identifiera.

Länken har enligt polisen funnits i samband av en instruktionsvideo för ett dataspel. Gärningsmannen hade enligt polisen kunnat se allt som pågått på datorerna under intrånget. Mannen misstänks för orsakande av fara för informationsbehandling och grovt dataintrång.

Samma person är också en av de misstänkta i fallet där riksdagen, Folkpensionsanstalten och ett flertal ministerier och ämbetsverk drabbades av överbelastningsattacker i februari-mars.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00