Stort pris till finsk modeuppfinning

Ett finländskt forskarteam belönas för sin innovation att kemiskt bearbeta bomullsavfall till nytt tyg. Klädkedjan H&M:s stiftelse står bakom priset.

Stockholm

– Utvecklingen hänger på industrin. Konsumenterna kan inte vara drivande i utvecklingen till ett mer hållbart mode, säger Eva Kruse, vd för den danska branschorganisationen.

Det är första gången som priset för idéer som kan minska modebranschens miljöpåverkan delas ut, och H&M-stiftelsen Conscious Foundation slår på stort. Kronprinsessan Victoria deltar i ceremonin, juryn består av flera kända namn och också prissumman är betydande: sammanlagt en miljon euro delas ut till de fem segrande bidragen.

De har valts ut av över 2 700 förslag. Under en vecka fick dessutom vem som helst internetrösta på sin favorit av de som var kvar på målrakan, och ett bidrag från Finland vann. Forskare vid Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT får 300 000 euro och hjälp med att vidareutveckla sin innovation.

– Avsikten är att genom en kemisk process skapa bättre fibrer än vad som finns i affären i dag av avfall som inte längre duger till kläder, säger Ali Harlin, professor i bioekonomi vid VTT.

Det handlar om lump, och det finns det gott av, säger han. Bara 20–30 procent av till exempel de kläder som lämnas till insamlingslådor går att använda som sådana. Dessutom finns stor potential i förbrukade sjukhus- och hotelltextilier.

Pirjo Kääriäinen, som är textildesigner vid Aalto-universitetet, säger att metoden också går att använda på annat material, till exempel cellulosa.

Men det finns också utmaningar. Återvinningen fungerar inte speciellt bra och en svårighet är alla textilblandningar som är vanliga i klädproduktionen.

Stor miljöpåverkan

Ali Harlin hoppas på att de första textilierna där deras metod använts ska finnas till salu om kanske fem år. Pirjo Kääriäinen berömmer materialet och menar att det är behagligt.

Hur kläderna känns eller ser ut är avgörande, menar Eva Kruse, vd för den danska branschorganisationen Danish Fashion Institute och en av jurymedlemmarna.

– Vi köper mode för att vi gillar det och för att det sitter bra – att det är tillverkat av miljövänlig bomull räcker inte enbart.

Därför är det enligt henne upp till industrin att gå i en mer hållbar och miljömedveten riktning. Ansvaret kan, menar hon, inte läggas på konsumenterna.

Hon påminner om att modebranschen har ett mycket stort inflytande: den är en av de största i världen.

– Men den är också en av de mest resurskrävande.

Bomull är, enligt Ali Harlin, den mest belastande odlingsgrödan som förbrukar väldigt mycket vatten och bidrar till ökenspridningen – och det är just bomull som klädindustrin använder i mängder i sin produktion.

– Råvaran börjar ta slut. Det går snart inte att växa mer, förklarar Harlin branschens, och H&M:s intresse för nya lösningar.

Expanderar

H&M:s Conscious Foundation är juridiskt en oberoende stiftelse som finansieras av den globala klädjättens ägarfamilj Stefan Persson.

När priset lanserades mötte det också kritik. Lucy Siegle, journalist som granskar etiska och miljömässiga förhållanden i klädbranschen, sade till The Guardian att priset är ett sätt för H&M att legitimera att kedjan fortsätter producera kläder i en snabb takt och expandera.

Erik Bang, som är projektledare på stiftelsen, säger att det inte i första hand handlar om att producera mindre mängder – eftersom en växande befolkning behöver kläder – utan om att göra det smartare.

– Inom cirkulär ekonomi är det här möjligt, säger han.

De övriga segrande bidragen handlar om att tillverka tyg av citrusfruktskal som blir över från juiceindustrin, odla textilier under vatten, sälja resttextilier storskaligt på nätet och använda mikrober för att bryta ner polyester.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03