Finsk forskning: Fitnessdieten inte så farlig som man trott

Tävlande i fitnesstävlingen Arnold Classic Pro Show i den australiska staden Melbourne i år. Bild: EPA/David Crosling

Hälsan tar inte skada hos en majoritet av de kvinnor som håller på med viktminskning inom träningsformen fitness, har forskare nu kommit fram till.

De senaste åren har man framfört kritik mot fitness som träningsform. Bland annat för den tuffa träningen och för att viktminskningen skulle skada hälsan hos utövarna.

– De individer som fått publicitet för sina problem är troligtvis enstaka fall, och man kan inte använda dem som exempel för en hel grupp fitness-idrottare, säger akademiforskaren Juha Hulmi i ett pressmeddelande.

Det här är den första mera omfattande undersökningen om fitness-dieten som gjorts hittills, säger forskarna på Jyväskylä universitets avdelning för idrottsbiologi.

Forskarna följde med hälsan hos 27 kvinnor som tävlar i fitness och lika många kvinnor i en kontrollgrupp.

En majoritet av de tävlande lyckades återhämta sig från den stränga dieten trots att många förändringar i kroppens sammansättning och hormonella system var stora under viktminskningen.

Forskarna betonar att en livsstil som omfattar fitness inte är samma sak som att tävla inom fitness. Att tävla i fitness passar inte alla, precis som många andra idrottsgrenar.

Forskningsresultaten har presenterats i tidningen Frontiers in Physiology.

Här kan man läsa mer om forskningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning