Finsk expert om Johnson & Johnson-beslutet: "Det är klart att det påverkar vår vaccinationstakt"

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att Finland skulle få en leverans av Johnson & Johnsons coronavaccin i slutet av april. Bild: Jon Cherry/Lehtikuva

Finland har beställt 2,4 miljoner av Johnson & Johnsons coronavaccin. Bolaget avbryter leveranserna på grund av misstänkta fall av blodpropp.

Johnson & Johnson avbryter vaccinleveranserna till Europa tills vidare.

– Det påverkar förstås vår vaccinationstakt, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd och sekreterare för den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor, Krar.

– Vi har beställt 2,4 miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin och vi väntade att de skulle levereras till Finland i slutet av april.

Tidigare under tisdagen gick USA:s nationella folkhälsomyndighet och livsmedels- och läkemedelsmyndighet ut med rekommendationen om att pausa vaccineringarna med Johnson & Johnson. Det här efter att sex fall av blodpropp inrapporterats.

I samtliga fall har kvinnor mellan 18 och 48 år drabbats, varav en har avlidit och en vårdas för allvarliga skador.

Johnson & Johnson uppger att de utreder blodproppsfallen tillsammans med Europeiska hälsomyndigheter.

– För tillfället ges vaccinet endast till personer över 65 år, säger Nohynek.

På tisdagen hade Krar ett möte för att diskutera olika handlingsplaner. En fråga på bordet var om man igen borde förlänga tiden mellan den första och andra dosen vaccin.

Nohynek vill inte kommentera mötet, utan säger att gruppen kommer med ett uttalande på onsdagen. Hon säger åtminstone så mycket som att möte var givande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning