Finsk backhoppare ville inte ta vaccin – anklagar Skidförbundet för diskriminering

Backhopparen har inte kunnat delta i internationella tävlingar den här säsongen på grund av de extra kostnaderna. Arkivbild. Bild: Robert Michael/Lehtikuva

En ovaccinerad finländsk backhoppare anser sig ha blivit diskriminerad av Skidförbundet. Idrottens rättsskyddsnämnd är av annan åsikt.

En finländsk backhoppare anser sig ha blivit diskriminerad av Skidförbundet. Ovaccinerade idrottsutövare måste själva betala för coronatester i samband med internationella tävlingar, och backhopparen anser att Skidförbundet därmed försökt tvinga idrottsutövare vaccineras. Det här har fått backhopparen att anföra besvär till Skidförbundet.

Enligt klagande har hen i praktiken inte kunnat delta i internationella tävlingar den här säsongen på grund av de extra kostnaderna, vilket innebär att Skidförbundet gjort sig skyldigt till diskriminering.

Skidförbundet hänvisar till det internationella skidförbundet FIS, som bestämt att alla idrottsutövare som deltar i världscupen måste ta ett PCR-coronatest innan de anländer till tävlingsorten. Ovaccinerade idrottare måste dessutom ta ytterligare ett nytt PCR-test inom tre dygn.

I november bestämde Skidförbundets direktion att Skidförbundet under säsongen 2021–2022 betalar de coronatest som ingår i FIS-protokollet, men inte andra coronatest, som kunde ha undvikits med vaccin. Om någon har medicinska skäl att inte ta vaccin, ska de fallen behandlas separat.

"Skidförbundet kunde inte tvinga idrottarna eller någon annan att ta coronavaccin. Skidförbundet hade bara rekommenderat att ta coronavaccin", skriver Skidförbundet i sitt svar.

"Skidförbundet har dock förbundit sig vid FIS regler och till exempel värdländernas bestämmelser om hälsosäkerhet."

Idrottens rättsskyddsnämnd ger Finlands Skidförbund rätt. Direktionens beslut att inte betala för extra coronatester strider inte mot Skidförbundets egna regler, det strider inte mot Finlands grundlag eller diskrimineringslag, och det är inte heller orimligt.

"Under de rådande omständigheterna under coronapandemin finns det godtagbara medicinska skäl för att vaccinerade och ovaccinerade idrottsutövare behandlas på olika sätt då det gäller antalet coronatest", skriver Idrottens rättsskyddsnämnd i sitt beslut.

"Den klagande har rätt att välja om hen tar coronavaccinerna eller inte. I samband med det här valet har klagande haft möjlighet att förutse att beslutet kan ha omedelbara följder för internationell tävlingsverksamhet under omständigheter som en coronapandemi, vilket kan medföra extra kostnader eller annars försvåra deltagande i internationell tävlingsverksamhet."

Olympiska kommitténs ansvariga läkare Maarit Valtonen sade nyligen till Helsingin Sanomat att ovaccinerade finländare inte kan delta i OS i Peking.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning