Finnwatch vill avslöja fler skattefifflare

Bild: Jussi Nukari

Finnwatch söker gräsrotsfinansiering för att avslöja fler företag som erbjuder skatteparadistjänster.

Frivilligorganisationen Finnwatch, som granskar hur företagen tar sitt ansvar, kör i gång en gräsrotsfinansieringskampanj för att granska företag som erbjuder skatteparadistjänster till finländska företag. Målet är också att göra upp rekommendationer som hjälper att kväsa utbudet på skatteparadisservice i Finland.

För några veckor sedan avslöjades att advokatbyrån Mossack Fonseca registrerat anonyma bolag i skatteparadis åt personer i över 200 länder och territorier. Finnwatch tror att avsöljandet bara är toppen av isberget.

– Flera banker och advokatbyråer erbjuder tjänster som används till skattesmitning och annan brottslig aktivitet, säger Lauri Finér, forskare på Finnwatch, i ett pressmeddelande.

Målet för kampanjen är att samla ihop 15 000 euro och genomförs i samarbete med webbtjänsten Mesenaatti. I fjol samlade organisationen nästan 52 000 euro via gräsrotsfinansiering.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46