Finnwatch vill avslöja fler skattefifflare

Bild: Jussi Nukari

Finnwatch söker gräsrotsfinansiering för att avslöja fler företag som erbjuder skatteparadistjänster.

Frivilligorganisationen Finnwatch, som granskar hur företagen tar sitt ansvar, kör i gång en gräsrotsfinansieringskampanj för att granska företag som erbjuder skatteparadistjänster till finländska företag. Målet är också att göra upp rekommendationer som hjälper att kväsa utbudet på skatteparadisservice i Finland.

För några veckor sedan avslöjades att advokatbyrån Mossack Fonseca registrerat anonyma bolag i skatteparadis åt personer i över 200 länder och territorier. Finnwatch tror att avsöljandet bara är toppen av isberget.

– Flera banker och advokatbyråer erbjuder tjänster som används till skattesmitning och annan brottslig aktivitet, säger Lauri Finér, forskare på Finnwatch, i ett pressmeddelande.

Målet för kampanjen är att samla ihop 15 000 euro och genomförs i samarbete med webbtjänsten Mesenaatti. I fjol samlade organisationen nästan 52 000 euro via gräsrotsfinansiering.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39