Finnwatch: Kanel kommer ofta från odlingar som hotar mångfalden

Kanel hör till julen, men enligt Finnwatch finns det både etiska och sociala problem förknippade med produktionen. Bild: Mostphotos

Kanelproduktionen hotar naturens mångfald i Indonesien. Finnwatch meddelar att organisationen inte övertygas av de finländska företagens påståenden om ansvarsfullhet och kontroll.

Intresseorganisationen Finnwatch slår larm om julkryddan nummer ett, kanel, och dess produktionsförhållanden.

Enligt Finnwatch kommer största delen av den kanel som säljs i Finland från Indonesien. Det handlar om en "högriskråvara" förknippad med både sociala och ekologiska utmaningar, och det inte minst vad gäller den kanel som kommer från området Kerinci menar Finnwatch.

Därifrån importerar också Meira och Paulig sin kanel.

Problemet är att kanelproduktionen sker på kalhyggen som enligt Finnwatch hotar naturens mångfald och leder till erosion, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt verksamhetsledare Sonja Finér hotar kanelplantagerna dessutom den största nationalparken på Sumatra, där sumatratigern och andra utrotningshotade djur lever.

Det snabbaste sättet att samla bark från kanelträd är från just hyggen. Paulig har bekräftat för Finnwatch att den indonesiska kanel som företaget säljer kommer från nedhuggna träd.

Meira menar att företaget prioriterar kanel från träd där barken har skalats bort. Enligt Finnwatch har företaget ändå inte på ett trovärdigt sätt kunnat visa på hurdana krav på produktionen man ställer, och hur den övervakas.

Finnwatch uppmuntrar till en mer hållbar produktion, där skördemetoderna är skonsammare och kanelen kan odlas tillsammans med andra träd. Dessutom lyfter man fram vikten av att odlarna får en rättvis ersättning för sitt arbete.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning