Finns här några snälla barn – och vuxna?

Bild: Wilfred Hildonen

Det skulle löna sig att satsa på snällhet året om och inte bara spurta inför jul, skriver HBL:s chefredaktör.

Det är mycket man hinner tänka om livet när man sitter och väntar på döden invid en sjukhussäng.

"Livet är för kort för att man ska strida", brukade hon i sjukhussängen säga. Hon, som fick hela 88 år av liv, valde att hushålla med tiden så att inget gick till spillo på onödiga gräl. Hon var uppmuntrande och stödjande, prioriterade sina nära, var hellre tyst än sade något elakt och talade inte illa om folk.

Tidigare i höstas, när det fanns hopp om en gnutta mer tid på jorden, satt vi i ett väntrum och lyssnade till en farfar som talade med sin sonson.

"Sidu, det viktigaste är att man är snäll mot varandra" sade farfar medan de väntade på att farmor i ett av undersökningsrummen skulle bli klar. "Det viktigaste är att man är kaverir och vill varandra väl."

Sonsonen hummade något och såg lite generad ut över att farfar talade så högt och upprepade samma sak flera gånger. "Det viktigaste är att man är snäll mot varandra."

Farfar visste vad han talade om.

Snällhet är inte bara nyckeln till bättre relationer utan håller också på att bli hårdvaluta inom arbetslivet.

Till och med mäktiga Google vet detta.

I fjol hittade Google äntligen den hemliga formeln för framgångsrika arbetsteam, efter år av forskning. Google har länge kartlagt sina anställdas liv, intervjuat hundratals medarbetare och analyserat massvis av data för att klura ut den bästa sammansättningen för ett arbetsteam.

Till sist insåg man att två faktorer var avgörande: Att alla i teamet känner en psykologisk trygghet när man tar till orda, att alla verkligen får en chans att prata. Och empati, att man inför gruppen vågar öppna upp och visa känslor.

Det handlade alltså inte om vem som ingick i gruppen utan hur, och formeln stavades snällhet. De team där medarbetarna respekterade varandras känslor och lät alla komma till tals var mest produktiva, skapade störst vinst och blev mest framgångsrika.

Management by perkele är så passé som något kan vara. Den enda vägen till framgång för företaget är att alla anställda, från ledning till verkstadsgolv, uppskattar varandras kunskap, bidrar till det gemensamma och vill se sina kolleger lyckas.

I samma banor resonerar läkaren och författaren Stefan Einhorn, som för ett tiotal år sedan började tala för att snällhet lönar sig. Einhorn säger att äkta snällhet är förankrad i övertygelsen om vissa grundläggande etiska värderingar om människors lika värde; en känsla för vad som är bra och rätt och rättvist.

Snällhet är en form av intelligens, enligt Einhorn, och ska inte misstas för mesighet, undfallenhet, martyrskap eller konfliktskygghet.

Einhorn menar att vårt eget välbefinnande ökar när vi är snälla mot andra. Genom att vara snälla mot andra hjälper vi oss själva. Vi tjänar alltså på det, helt egoistiskt.

Snällhet är en investering i ett bättre och rikare liv, och ger utdelning i form av större välmående, en stark social solidaritet och högre prestationsförmåga.

I en värld där sociala medier är en effektiv kanal för aggressiva påhopp och elaka kommentarer men också för globala rörelser med stor räckvidd börjar snällhet kännas ännu mer intressant och angeläget.

Sedan 1996 finns det en organisation, The World Kindness Movement, som jobbar för det allmänna goda på lokalt, nationellt och internationellt plan. Och i USA finns även organisationen City of Kindness, med frontfigurer som Dalai lama och Lady Gaga, som utmanar amerikanska städer att jobba för att sprida snällhet i närsamhället: i skolor, kommunala instanser, barnskydd, djurskydd och så vidare.

Vilken kommundirektör hos oss tar lyra på idén, vilken stad blir snällhetens stad?

Och för var och en av oss som ännu inte hunnit skicka i väg önskelistan till Korvatunturi: Tänk om vi skulle skriva snällhet överst på listan till julgubben? För det finns ingen som på sin dödsbädd har ångrat att den var snäll mot andra människor.

Susanna Ilmoni Chefredaktör för HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning