Finns din nästa bil här?

Dörrarna till den finländska bilsalongen Auto 2018 öppnas på fredag kl. 10 i Mässcentrum i Helsingfors. Den stora skillnaden mot andra bilsalonger är att besökarna här kan provköra många av bilarna i riktig trafik.

Det finns faktiskt ett större antal olika märken utställda i Helsingfors än under Paris-salongen tidigare i höst. Antalet enskilda modeller är däremot mindre. Dessutom är avdelningarna betydligt mera avklädda, vilket gör det lätt att orientera sig bland bilarna och de andra produkterna och tjänsterna som finns utställda.

– Vi har kunnat locka med så gott som alla importörer just genom att alla har lovat att hålla låg profil och koncentrera sig på sina produkter. Det andra dragplåstret är provkörningarna, som på riktigt gör bilsalongen också till ett kommersiellt evenemang. Här kan också skötas både finansiering och försäkringar på samma gång, säger Tero Kallio, vd för Bilimportörerna som arrangerar evenemanget tillsammans med Mässcentrum.

Starten för provkörningarna sker inomhus. Bild: Bo Ingves

En egen avdelning är vikt för de hastighetsbegränsade så kallade lättbilarna, som av allt att döma ska börja rulla på vägarna från den 1 november nästa år. De presenteras på taket av parkeringshuset invid Mässcentrum.

– Alla med minst mopedkort får provköra de här bilarna, så att en bilskollärare sitter med i bilen. Det här är ett gyllene tillfälle att bekanta sig med de här bilarna som i övrigt är helt vanliga småbilar, förutom att de inte går hårdare än 45 kilometer i timmen, säger Kallio.

Många nyheter

Då evenemanget arrangerades för två år sedan för förra och första gången fanns det 72 utställare och antalet besökare var 27 000. Nu har antalet utställare ökat till 78 och Kallio hoppas givetvis på ännu flera besökare.

– När man har ett mellanrum på två år hinner det komma många nya modeller. I år är det dessutom flera bilar som får sin officiella Finlandspremiär här, säger han.

Bland nyheterna finns Porsche Macan, Honda CR-V, Volkswagen T-Cross, Audi Q3, Kia ProCeed, nya BMW 3-serien, Jeep Wrangler, Mercedes-Benz C300 Plug-in-hybrid, Ford Focus Wagon. Seat Tarraco, Toyota Camry Hybrid och många andra.

Auto 2018 i Mässcentrum i Helsingfors är öppet fredag 10 – 20, lördag och söndag 10 – 18. Inträde 16 euro för vuxna.