Finnjolleseglarna jagar OS-plats i EM – "Det blir en tuff tävlingsvecka"

Oskari Muhonen och Tapio Nirkko jagar en OS-plats i ERM-regattan i Finnjolle 13–18 maj. Bild: Martin Gahmberg

Tapio Nirkko och Oskari Muhonen försöker säkra en nationsplats till OS i Tokyo under EM-regattan i Aten.

Tapio Nirkko och Oskari Muhonen försöker från och med måndag säkra en finländsk nationsplats då EM-regattan i Finnjolle startar i Aten i Grekland.

Fyra OS-platser står på spel i Aten och landslagstränaren Joakim Wilenius säger att en plats bland i finalseglingen bland de tio främsta för någondera finländska seglaren ökar sannolikheten att Finland kvalificerar sig för OS i Tokyo nästa år.

– Vi har rutinerade Nirkko och yngre Muhonen med i regattan vilket förbättrar våra chanser att ta en nationsplats. Det är en oerhört tuff kamp om OS-platserna då flera VM- och OS-medaljörer ännu inte lyckats säkra sitt deltagande i OS, säger Wilenius.

– Om Finland har en seglare i finalracet har vi bra chanser att ta en OS-plats men säkert är det inte. Det blir en tuff tävlingsvecka.

34-åringen Nirkko deltog i OS både 2008, 2012 och 2016 och placerade sig på 18:e, 10:e respektive 15:e plats.

21-åringen Muhonen har imponerat den här säsongen. Han slutade på andraplats i världscupregattan i Miami och följde upp den starka placeringen med en fjärdeplats i Genua.

Efter OS i Tokyo kommer Finnjolle inte längre att vara en OS-klass.

EM också i Weymouth

Seglarna i Nacra 17, 49er och 49erFX tävlar om EM-medaljer i engelska Weymouth, orten som arrangerade seglingen under OS i London 2012, från och med måndag men till skillnad från Finnjolleklassen delas det inte ut några OS-platser under EM-regattan.

I 49erFX-klassen har Finland med tre team då landslagsseglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff får sällskap av utmanarlagets Ronja Grönblom/Veera Hokka och Sirre Kronlöf/Selma Valjus.

För Wulff är vattnen vid Weymouth bekanta. I OS i London vann hon brons i match racing tillsammans med Silja Lehtinen och Silja Kanerva.

I Nacra 17-klassen seglar Sinem Kurtbay tillsammans med Akseli Keskinen då Janne Järvinen fortfarande återhämtar sig från sin skada.

49er, 49erFX och Nacra 17 tävlar om OS-platser i samband med klassernas VM-tävlingar i slutet av året.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning