Finnjolleseglarna jagar OS-plats i EM – "Det blir en tuff tävlingsvecka"

Oskari Muhonen och Tapio Nirkko jagar en OS-plats i ERM-regattan i Finnjolle 13–18 maj. Bild: Martin Gahmberg

Tapio Nirkko och Oskari Muhonen försöker säkra en nationsplats till OS i Tokyo under EM-regattan i Aten.

Tapio Nirkko och Oskari Muhonen försöker från och med måndag säkra en finländsk nationsplats då EM-regattan i Finnjolle startar i Aten i Grekland.

Fyra OS-platser står på spel i Aten och landslagstränaren Joakim Wilenius säger att en plats bland i finalseglingen bland de tio främsta för någondera finländska seglaren ökar sannolikheten att Finland kvalificerar sig för OS i Tokyo nästa år.

– Vi har rutinerade Nirkko och yngre Muhonen med i regattan vilket förbättrar våra chanser att ta en nationsplats. Det är en oerhört tuff kamp om OS-platserna då flera VM- och OS-medaljörer ännu inte lyckats säkra sitt deltagande i OS, säger Wilenius.

– Om Finland har en seglare i finalracet har vi bra chanser att ta en OS-plats men säkert är det inte. Det blir en tuff tävlingsvecka.

34-åringen Nirkko deltog i OS både 2008, 2012 och 2016 och placerade sig på 18:e, 10:e respektive 15:e plats.

21-åringen Muhonen har imponerat den här säsongen. Han slutade på andraplats i världscupregattan i Miami och följde upp den starka placeringen med en fjärdeplats i Genua.

Efter OS i Tokyo kommer Finnjolle inte längre att vara en OS-klass.

EM också i Weymouth

Seglarna i Nacra 17, 49er och 49erFX tävlar om EM-medaljer i engelska Weymouth, orten som arrangerade seglingen under OS i London 2012, från och med måndag men till skillnad från Finnjolleklassen delas det inte ut några OS-platser under EM-regattan.

I 49erFX-klassen har Finland med tre team då landslagsseglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff får sällskap av utmanarlagets Ronja Grönblom/Veera Hokka och Sirre Kronlöf/Selma Valjus.

För Wulff är vattnen vid Weymouth bekanta. I OS i London vann hon brons i match racing tillsammans med Silja Lehtinen och Silja Kanerva.

I Nacra 17-klassen seglar Sinem Kurtbay tillsammans med Akseli Keskinen då Janne Järvinen fortfarande återhämtar sig från sin skada.

49er, 49erFX och Nacra 17 tävlar om OS-platser i samband med klassernas VM-tävlingar i slutet av året.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54